Premierul Ludovic a discutat vineri, la Ministerul Educației, cu miniștrii Sănătăţii, Afacerilor Interne, Muncii şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă despre identificarea rapidă a unor soluții de corectare a disfuncționalităților identificate în primele două săptămâni de cursuri preuniversitare, pentru ca școala să continue în sistemul clasic pe perioada epidemiei de Covid-19.
De asemenea, premierul le-a cerut directorilor de școală să respecte cu strictețe regulile de desfășurare a cursurilor și a regulilor de distanțare din clase și să se asigure că procesul educațional se desfășoară la parametrii normali, indiferent că este vorba de predarea online.
„Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional, dreptul la educaţie al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la şcoală, să ţină pasul cu materia,” a declarat premierul vineri, după încheierea întâlnirii.
În opinia sa, anul școlar nu este compromis, întrucât majoritatea școlilor funcţionează în regim normal.
Premierul Ludovic Orban, despre profesorii care nu acceptă să predea online
- Nu pot accepta ideea că sunt cadre didactice care refuză să își exercite profesia și chiar misiunea. Un profesor care nu face lecții online, acolo unde e necesară organizarea acestor lecții, dacă din zece ore face doar șase, patru ore nu trebuie plătite, e simplu.
- Iar dacă refuză să predea online, nu mai are ce căuta în sistemul de educație, pentru că un profesor trebuie să se adapteze. Jobul lui este să transmită informații, trebuie să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de transmitere a acestor cunoștințe.
DSP: 771 de copii infectați în ultima săptămână
Conform ultimelor date oficiale, prezentate de ministrul Sănătății, în perioada 21 – 29 septembrie au fost confirmați, la nivel național:
- 276 de copii cu vârste între 0 și 9 ani infectați cu nou coronavirus
- 495 copii între 10 și 19 ani
Ministrul Nelu Tătaru a confirmat joi seara că 770 de copii au fost testați pozitiv de la începutul anului școlar.
Nouă dintre instituțiile de învățământ din București, între care patru licee, și-au mutat de vineri cursurile în online, iar cinci școli și grădinițe au trecut în scenariul mixt.
Premierul a declarat vineri, după reuniunea de la Ministerul Educației, că, din ceea ce a văzut, „dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la școală nu este foarte mare”.
Statistica Direcției de Sănătate București, situația la 30 septembrie:
- 158 de copii infectați, cei mai mulți în școli – 83.
- 73 cadre didactice infectate, cele mai multe fiind tot în școli – 30
- contacți direcți ai copiilor pozitivi (rămân acasă în carantină, dacă apar simptome sunt testați, conform procedurii) – 337
- contacți direcți ai cadrelor didactice pozitive (aceeași procedură) – 78.
Un nou record de infectări diagnosticate în 24 de ore
Un număr de 2.343 de cazuri au fost depistate în ultimele 24 de ore, din 26.011 teste, vineri fiind a treia zi consecutivă cu raportări de peste 2.000 de noi cazuri.
În ultima zi au murit 53 de persoane. La terapie intensivă sunt internați în stare gravă 571 de pacienți. Alte 1.588 de persoane s-au vindecat față de precedentul bilanț.
Pentru comparație, menționăm că Italia a anunţat joi 2.548 de cazuri noi de infecţii cu coronavirus, plafon la care s-a revenit pentru pentru prima oară de la sfârşitul lunii aprilie, când epidemia era pe platoul de la vârful epidemiei.
De asemenea, au avut loc şi 24 de decese provocate de Covid-19, faţă de 19 în ziua precedentă, numărul fiind totuşi cu mult mai mic faţă de vârful pandemiei, înregistrat în martie şi aprilie.
Italia a fost prima ţară din Europa afectată grav de Covid-19 şi are cel mai mare număr al deceselor de pe continent, 35.918, de la izbucnirea epidemiei, în februarie. De asemenea, numărul total al cazurilor de coronavirus este de 317.409.