România înregistrează o creştere economică de aproape 2% pe anul 2011, respectând prognoza de 1,5%, precum şi ţinta de deficit de 4,4% din produsul intern brut, însă Guvernul „va fi cu ochii” pe Fisc şi Ministerul Finanţelor pentru combaterea evaziunii fiscale în anul 2012, a declarat miercuri premierul Emil Boc, în prima şedinţă de guvern din 2012, relatează Agerpres.
„Am reuşit să îndeplinim, fără probleme, indicatorii propuşi de creştere economică şi deficit bugetar pentru anul 2011. Creşterea economică pentru 2011 va fi aproape de 2%, deci peste ceea ce ne-am propus, 1,5%, iar ţinta de deficit bugetar de 4,4% a fost respectată. (…) Este o dovadă de seriozitate şi credibilitate a Guvernului în contextul european nu foarte optimist, context european încă măcinat de criza datoriilor suverane şi a deficitelor excesive şi de furtunile de pe pieţele financiare”, a spus Boc.
În context, el le-a cerut miniştrilor să nu dea prioritate intereselor electorale din anul 2012, ci măsurilor prudente.
„România nu are altă şansă decât să rămână credibilă, prudentă şi responsabilă şi de aceea vă invit ca şi în 2012 să nu avem în vedere anul electoral în primul rând, ci interesul României de a rămâne responsabilă şi credibilă în plan internaţional”, le-a mai spus Boc miniştrilor.
Totodată, premierul a subliniat importanţa mecanismelor de creare a locurilor de muncă şi a investiţiilor de stat, în condiţiile în care bugetul de investiţii pe anul 2012 este de 38,1 miliarde de lei.
„Pentru anul 2012, locurile de muncă şi investiţiile reprezintă de departe cea mai importantă prioritate a Guvernului”, a afirmat Emil Boc.
El a arătat că Executivul îşi propune o creştere a ratei absorbţiei fondurilor europene de la mai puţin de 4% la 20% în anul 2012, ceea ce ar presupune un plus de 6 miliarde de euro din bani europeni atraşi în România sub formă de rambursări.
De asemenea, premierul a cerut Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Ministerului Finanţelor să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale.
„Mă refer la combaterea evaziunii fiscale, în special pe componenta accize, şi ea va contribui – această luptă împotriva evaziunii fiscale – la atingerea obiectivelor macroeconomice pe care le-am stabilit. Vreau să ştie ANAF şi Ministerul Finanţelor că vom fi cu ochii pe ei şi, în special, pe tot ce înseamnă evaziune fiscală, astfel încât obiectivele să fie asigurate”, a spus Boc.