Premierul Marcel Ciolacu a anunțat duminică controale urgente ce vor avea loc săptămâna viitoare în toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. De asemenea, prim-ministrul a promis declanșarea procesului de regândire a sistemului, cu ajutorul organizațiilor nonguvernamentale de profil. Nu a existat nicio referire la cei doi miniștri PSD a căror demitere este cerută insistent de societatea civilă pe baza dovezilor că aceștia știau despre cele întâmplate în căminele din Ilfov sau chiar aveau legături apropiate cu cei care conduceau centrele: Marius Budăi și Gabriela Firea.
Declarațiile au fost făcute duminică, într-o conferință de presă organizată la sfârșitul ședinței de lucru având ca obiect situația dramatică din căminile românești „descoperită” odată cu ancheta privind cazul bătrânilor bătuți, înfometați și umiliți în cămine din Ilfov.
Premierul nu a acceptat nicio întrebare din partea jurnaliștilor.
La ședință au participat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi, ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat.
„Avem de-a face cu o problemă de fond, un sistem corupt şi inert” a spus premierul, ignorând responsabilitatea politicienilor
„Avem trei priorități: toate centrele pentru copii, persoane vârstnice sau cu dizabilități, de stat sau private, vor fi controlate și reanalizate toate autorizațiilor. Termenul: o săptămână. În al doilea rând solicit autorităților de drept toleranță zero față de persoanele pe care le-au jefuit. Am stabilit cu ministrul justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate. Fac un apel către toate cultele, BOR, dar și ONG-uri, avem nevoie de implicarea dvs”, a declarat Marcel Ciolacu.
Alte declarații:
- A cerut „toleranţă zero faţă de grupurile infracţionale care au jefuit aceste persoane total neajutorate” şi a anunţat că a stabilit, împreună cu ministrul Justiţiei, ca soluţionarea acestor cauze să fie prioritară.
- „În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, asistenţă în primul rând pentru persoanele vulnerabile. Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot numi oameni”.
- „Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul, de la autorizare, monitorizare şi control, cine autorizează şi care sunt condiţiile de autorizare, cine monitorizează, ce monitorizează, intervale şi proceduri clare, cine verifică şi ce verifică. De aceea vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ astfel încât să nu mai existe portiţe pentru nimeni”.
- „Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim, de fapt, de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi”.
24 de cereri de arestare preventivă, doar 4 acceptate de instanță
DIICOT a cerut arestarea preventivă a 24 de persoane din dosar, însă instanța a stabilit:
- patru inculpaţi arestaţi preventiv. Printre ei se numără Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei. Ștefan Godei (fost președinte al organizației de tineret PSD Ilfov) a fost angajat de Gabriela Firea șofer la Primăria București, imediat după ce aceasta a câștigat mandatul din 2016. De asemenea, a fost arestat preventiv și fratele lui Ștefan Godei.
- 11 suspecți în arest la domiciliu
- șase persoane pentru care s-a dispus controlul judiciar pe 60 de zile
- trei inculpaţi sunt în stare de libertate.
DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv
O singură „schimbare din funcție”
Premierul a cerut demiteri și demisii, ministrul Muncii, Marius Budăi, a solicitat și el demiteri, însă la cinci zile după intervenția în forță a procurorilor DIICOT și a polițiștilor în cele trei cămine, bilanțul este insignifiant, fără a fi înregistrată măcar o demisie în rândul politicienilor de vârf implicați.
Marius Budăi, în subordinea căruia se află sistemul în care s-au petrecut aceste drame și care a fost sesizat încă din noiembrie 2022 despre ce se întâmpla în cele trei azile, și Gabriela Firea, cu cel puțin trei persoane apropiate și de încredere implicate direct în administrarea acestor cămine, sunt încă în funcție și se străduiesc să se disculpe.
Cine a „plătit” cu funcția până acum:
- Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, a fost schimbat din funcție.
- Ligia Gheorghe, consiliera și prietena Gabrielei Firea, care a avut funcție de conducere într-unul dintre căminele groazei, s-a suspendat din funcție, vineri.
- Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, vineri seară, că a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3, Mihaela Ungureanu.
Conform ȘtirilorProTV, în rândul social-democraților s-ar discuta retragerea sprijinului pentru ministrul Familiei, Gabriela Firea.
****