24 decembrie, 2022

Administraţia americană va avea, pentru prima dată,  o strategie de lucru cu Aliaţii privind regiunea Mării Negre, potrivit Legii Omnibus, adoptată de Congresul SUA și care conţine această prevedere, odată cu alocările bugetare aferente anului fiscal 2023.

Legislativul american a decis astfel ca, în 6 luni de la promulgarea legii, secretarul de stat al SUA, împreună cu şefii altor agenţii federale relevante, să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliaţii NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relaţiilor economice, consolidarea asistenţei economice şi de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creşterea rezilienţei democratice”m spune un comunicat al ambasadei României la Washington, citat de Agerpres.

Prevederea legislativă este rezultatul unei iniţiative introduse de un grup bipartizan de membri marcanţi ai Congresului american precum senatorii Jeanne Shaheen, preşedinta Subcomisiei pentru Europa şi cooperare regională de securitate din Comisia de relaţii externe a Senatului SUA (democrată), Mitt Romney, membru al Comisiei de relaţii externe a Senatului SUA (republican), dar şi membri ai Camerei Reprezentanţilor precum Mike Turner şi William Keating.


Iniţiativa a beneficiat de sprijinul unor membri importanţi ai Senatului american printre care Chris Coons, Roger Wicker, Benjamin Cardin. Aceeași lege include şi asistenţa pentru Ucraina constând în sprijin economic şi militar

Campania diplomatică pentru Marea Neagră

Elaborarea unei strategii a SUA faţă de regiune va constitui un instrument substanţial şi comprehensiv pe care România îl susţine pe deplin.

În sprijinul acestei cauze, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, precum şi diplomaţii Ambasadei României la Washington au purtat, încă de la debutul sesiunii legislativului SUA, numeroase discuţii cu membri şi experţi ai Congresului american. De asemenea, tema Mării Negre se află constant pe agenda politică a ambasadei, în decursul anului fiind organizate numeroase evenimente care au avut drept scop creşterea vizibilităţii regiunii în rândul decidenţilor americani.

Consolidarea politicii externe a SUA faţă de regiunea Mării Negre este un proces binevenit în direcţia creşterii angajamentului comprehensiv al SUA faţă de regiune, în domenii strategice precum apărarea, economia, rezilienţa democratică, ceea ce România a susţinut constant – mai sopune documentul citat.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: