30 ianuarie, 2023

Guvernul a ieșit luni din nou să se împrumute de pe piețele financiare internaționale, prin redeschiderea a două emisiuni de obligațiuni, după ce a mai realizat deja un împrumut extern de patru miliarde în prima săptămână a anului.

Statul are un necesar de finanțare foarte ridicat în 2023, de circa 160 de miliarde de lei (32 de miliarde de euro), echivalentul a 10,3% din PIB, nivel record, potrivit rapoartelor Ministerului Finanțelor Publice (MPF).

Cele două emisiuni redeschise au scadență în septembrie 2026, respectiv septembrie 2029. Primele sunt cotate la MS (rata midswap)+195 puncte procentuale, iar cele din urmă la MS +340 puncte procentuale, potrivit Bloomberg. Rata MS pentru titluri pe 3 ani în euro este de 3,13% în prezent, iar pentru 6 ani de 2,92%.


România a mai împrumutat la începutul acestui an aproape patru miliarde de dolari.

Potrivit strategiei MFP, Guvernul își propune să împrumute echivalentul a 11-12 miliarde de euro de pe piețele externe în acest an.

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de circa 97-102 miliarde de lei.

Necesarul de finanțare din 2023 este determinat de:

  • nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB – aproximativ 68 de miliarde de lei;
  • volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 de miliade de lei; acestea reprezintă împrumuturi mai vechi care ajung la scadență în acest an și vor fi înlocuite de noi împrumuturi, cu dobânzi semnificativ mai mari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: