8 septembrie, 2022

Companiile chineze au obținut, prin vânzări de acțiuni în Europa, finanțări de peste cinci ori mai mari decât în ​​SUA în acest an, bursele din Londra și Zurich profitând de tensionarea legăturilor geopolitice dintre cele două superputeri, transmite Financial Times.

Depășirea tranzacțiilor de la New York reprezintă o premieră pentru Europa și ilustrează miza mare a unui acord de audit între Beijing și Washington, care va fi testat luna aceasta și de succesul căruia depind ofertele publice inițiale a circa 200 de companii chineze care vor să se listeze pe bursa americană.

Cinci companii chineze au strâns peste 2,1 miliarde de dolari la bursele din Zurich și Londra în acest an, potrivit datelor Dealogic. Prin comparație, mai puțin de 400 de milioane de dolari au fost strânși, în total, din listările din New York.


Zurich, în special, a beneficiat de o nouă schemă de „conectare a acțiunilor” cu bursele din China continentală, dar și de cerințele sale mai puțin exigente cu privire la transparența auditurilor.

Listările chineze de pe Wall Street, care au strâns 12,4 miliarde de dolari în prima jumătate a anului trecut, s-au blocat de facto în iulie 2021, când autoritățile de reglementare din Beijing au anunțat că suspectează aplicația de transport auto Didi Chuxing de încălcare a reglementărilor privind securitatea cibernetică, la doar câteva zile după oferta sa publică inițială, de 4,4 miliarde de dolari. Până la eliminarea de la Bursa de Valori din New York, 11 luni mai târziu, valoarea de piață a Didi a scăzut cu aproximativ 80%.

Incidentul a aprins și mai mult o dispută mai veche cu privire la accesul autorităților americane de reglementare la documentele de audit chineze, disputa riscând să ducă la interzicerea de către Washington a tranzacționării tuturor companiilor chineze în 2024.

Fluxul tranzacțiilor de pe bursele europene este rezultatul faptului că „autoritățile de reglementare chineze spun că dialogul cu SUA este încă în desfășurare, piața din Hong Kong este mică, așa că să ne uităm la piața europeană – Londra, Elveția și Germania”, a comentat un partener de la o organizație internațională din China care a lucrat la intermedierile financiare chineze în Europa.


În iulie, bursele din Shanghai și Shenzhen au semnat un acord pentru ca companiile chineze să efectueze listări secundare pe bursa elvețiană SIX, printr-o schemă de „conectare a acțiunilor”. Patru companii chineze au strâns 1,5 miliarde de dolari de la lansarea schemei.

„Listările din Zurich și Frankfurt arată capacitatea în creștere a emitenților chinezi de a accesa direct investitorii continentali”, a declarat Jason Elder, partener la firma de avocatură Mayer Brown din Hong Kong.

Cu toate acestea, el a avertizat că este puțin probabil ca vânzările de acțiuni europene să rivalizeze cu fluxul de tranzacții atrase de grupurile chineze din New York, de peste 100 de miliarde de dolari în ultimele două decenii.

O persoană implicată în înființarea schemei de conectare a acțiunilor dintre China și Elveția a precizat că aranjamentul a fost atractiv pentru Beijing, deoarece nu a forțat companiile chineze să-și pună dosarele de audit la dispoziția autorităților de reglementare elvețiene, spre deosebire de standardele de reglementare din SUA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: