15 mai, 2016

vaccinDosarul privind Institutul Cantacuzino este preluat de procurorii DNA, după ce anchetatorii au stabilit că prejudiciul se ridică la două milioane de euro, sumă care în astfel de cazuri este de competența anticorupției.

Cercetările, începute în 2014 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție, vor fi continuate, așadar de DNA, potrivit Mediafax.

Acuzațiile sunt de neglijenţă în serviciu şi efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică


Dosarul a fost deschis în 2014, pe baza raportului trimis de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării Parchetului de pe lângă ICCJ,  din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora, spunea raportul CSAT.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis în luna decembrie 2013 punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră şi chiar şoc anafilactic.

Raportul experţilor OMS

Producţia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, aşteptările publice au fost foarte mari, iar personalul de la Institutul Cantacuzino au lucrat sub presiune şi nu a avut timp suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate, a constatatîn 2014 raportul unor experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Raportul prezintă constatările şi recomandările echipei de experţi care a investigat, la sfârşitul lunii februarie, situaţia de la Institutul Cantacuzino, la cererea ministrului de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.


Solicitarea statului român către OMS s-a făcut abia la jumătatea lunii februarie, când a devenit publică problema vaccinului antigripal fabricat de producătorul român.

Tot atunci, ministrul Nicolăescu a sesizat şi SRI, deoarece nu excludea posibilitatea unei acţiuni deliberate.

De altfel situaţia de la Institutul Cantacuzino a figurat şi pe ordinea de joi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la punctul “disfuncţii în activitatea Institutului Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie «Cantacuzino» cu implicaţii în planul securităţii naţionale”.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obţinut de MEDIAFAX, întocmit după verificările făcute la “Cantacuzino” la sfârşitul lunii februarie, conţine concluzii şi recomandări în vederea reluării producţiei.

Concluzii raportului

  • Producţia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.
  • “Campania 2013-2014 a fost derulată în condiţii de presiune considerabilă, producţia a început târziu, iar aşteptările publice erau mari. S-a stabilit că personalul avea cunoştinţă de acest fapt şi că nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate”
  • Personalul angajat a început lucrul târziu, având la dispoziţie un timp redus pentru formare, iar tensiunea a fost mare din cauza incertitudinii păstrării postului.
  • Lipsa de încredere legată de producţia de vaccin s-a manifestat atât la nivelul institutului, cât şi la cel al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. “Există o lipsă de încredere în capacitatea organizaţiei (Cantacuzino – n. red.) de a livra la timp. Există o lipsă de încredere a Agenţiei Naţionale cu privire la faptul că institutul îşi va rezolva problemele la timp şi că va îndeplini obiectivele GMP”.
  • Institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: