3 septembrie, 2021

PNL și USR PLUS, teoretic încă parteneri de guvernare, se plasează pe poziții ireconciliabile înaintea ședinței de Coaliție programată vineri, ora 18.00.

Criza politică pare imposibil de evitat în condițiile în care la ședința de guvern programată înainte de reuniunea Coaliției este de așteptat ca proiectul de OUG care conține Programul Anghel Saligny (practic, declanșatorul crizei) să fie adoptat.


Mai mult, USR PLUS a fost pus cu spatele la zid după demiterea ministrului Justiției, cu încălcarea protocolului adițional semnat de Coaliție după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

PNL s-a aliniat în spatele banilor programului Anghel Saligny

Biroul Politic Național al PNL a decis vineri, în unanimitate, susţinerea premierului Florin Cîţu şi faptul că niciun liberal nu va vota vreo moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Susținerea se referă inclusiv la adoptarea proiectului de OUG Anghel Saligny.

BPN a aprobat și delegația PNL care va merge la negocierile din Coaliție: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău.


Pentru această reuniune, poziția PNL este: Coaliția trebuie păstrată, iar USR PLUS trebuie să facă o nouă nominalizare de ministru al Justiției.

În spatele crizei din Coaliție, președintele PNL Ludovic Orban încearcă propriul joc pentru alegerile interne. El girează adoptarea Programului Anghel Saligny chiar și în lipsa miniștrilor USR PLUS de la ședința de guvern, dar spune că Florin Cîțu ar trebui ”să reflecteze” asupra solicitării ”de a face un pas înapoi”.

Ceea ce, evident, Florin Cîțu și cei care-l susțin refuză vehement.

”Mergem astăzi la Coaliţie cu mandat de a menţine această coaliţie. E singura coaliţie care poate guverna România. PNL doreşte ca această coaliţie să funcţioneze. E singura ca poate implementa PNRR, planul Anghel Saligny şi fondurile europene. Mandatul nostru e de a guverna pentru români. PNL nu îşi va da niciodată jos propriul Guvern. Demisia premierului înseamnă să dea jos propriul Guvern, mai ales când avem aşa de multe lucruri de făcut în perioada următoare”, a anunțat Florin Cîțu după ședința BPN.

USR PLUS alege cartea moțiunii

Probabila adoptare a Programului de Investiții ”Anghel Saligny” fără acordul USR PLUS a devenit o chestiune secundară pentru formațiunea lui Dan Barna și Dacian Cioloș. Partidul trebuie să răspundă în primul rând deciziei premierului de a-l demite pe Stelian Ion din poziția de ministru al Justiției după modelul patentat în cazul Vlad Voiculescu: fără informarea/consultarea Coaliției și fără clarificări suficiente.

Oficial, argumentul lui Florin Cîțu este: Stelian Ion a blocat activitatea guvernului prin refuzul de a aviza proiectul de OUG ”Anghel Saligny”. Dar, declarații succesive făcute pe acestă temă de Florin Cîțu, de Lucian Bode și de Cseke Attila fie nu au corespondent în realitate, fie au fost contrazise de Stelian Ion.

În acest context, USR PLUS nu mai este dispus să continuie o guvernare condusă de Florin Cîțu. Cum o demisie/retragere a sprijinului politic este exclusă, Dan Barna și Dacian Cioloș anunță inițierea unei moțiuni de cenzură. Pentru aceasta, având nevoie de 117 semnături, USR PLUS a discutat cu AUR.

USR PLUS a precizat, prin purtătorul de cuvînt Ionuț Moșteanu, că a finalizat textul moțiunii și că va depune acest document la Parlament chiar în această seară, dacă în ședința Coaliției nu se decide schimbarea premierului.

Dacian Cioloș a precizat: În ceea ce ne privește, ne asumăm moțiunea, așa cum ne-am asumat și guvernarea. Ne-am asumat să pierdem puncte electorale pentru a face ceea ce trebuie pentru România. Am pierdut electoral pentru a susține un guvern care trebuia să facă reforme, nu unul care să fure 10 miliarde de euro. PNDL 3, în forma pe care vrea să o adopte premierul, asta este. bani pentru primarii partidului împărțiți fără criterii. Noi ne-am opus și ne vom opune hoției, pentru că România nu are bani de tocat.

Formațiunea a luat în calcul și demisia în bloc a miniștrilor săi în condițiile în care Florin Cîțu a decis să demită miniștrii USR PLUS în situația în care este depusă moțiunea de cenzură.

UDMR rămâne consecventă propriului interes

Al treilea partener de coaliție, UDMR, nu arbitrează această dispută, ci se situează clar de partea lui Florin Cîțu.

Uniunea este cel mai activ opozant al demersurilor fostului ministru Stelian Ion de desființare a Secției Speciale și își dorește, la fel de mult ca PNL, adoptarea programului ”Anghel Saligny” în forma actuală. Această formă nu se deosebește cu nimic de precedentele programe PNDL, patronate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, în care bani de la buget au fost direcționați clientelei politice din teritoriu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: