9 aprilie, 2021

Ponderea dolarului în rezervele internaționale globale a scăzut în ultimul trimestrul din 2020 la cel mai scăzut nivel al ultimilor 25 de ani, respectiv 59%, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), citate de Bloomberg.

Pe de altă parte, forța yuanului pe piețele valutare internaționale este în creștere, tranzacțiile această monedă de la Londra, principalul centru din lume, atingând un nivel record.

”Este o tendință care se materializează lent, dar suntem de părere că inevitabil ne îndreptăm către un cadru general caracterizat de <<multiple valute de rezervă>>”, a comentat Bipan Rai, strateg la CIBC.


În ultimele trei luni din 2020, ponderea euro în rezervele oficiale de schimb valutar a urcat la 21,2% de la 20,5%, în timp ce yuanul a crescut la aproape 2,3% de la 2,1%. Cu un an înainte, respectiv la sfârșitul lui 2019, acesta a reprezentat 1,94% din rezervele valutare internaționale.

Pentru Marc Chandler, strateg-șef de piață la Bannockburn Global, scăderea ponderii dolarului este temporară și a fost determinată de deprecierea sa față de majoritatea monedelor în T4.

Chandler este de părere că o statistică mai relevantă este cea care arată că deținerile de dolari ale băncilor centrale au urcat la 7.000 de miliarde de dolari, un record.


”Procentul de 59% reprezintă un zgomot statistic generat de o combinație de evaluări și schimbări materiale” în cererea de euro în ultimul trimestru, a explicat analistul. În opinia sa, ”revenirea dolarului din primul trimestru din 2021 va inversa ajustarea evaluării ceea ce va duce la o creștere a ponderii dolarului în rezerve”, a comentat el.

Dolarul rămâne totuși cea mai utilizată monedă la nivel mondial, datele Băncii pentru Decontări Internaționale arătând că 88% dintre tranzacțiile la nivel mondial au loc în această monedă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: