Polonia participă începând de marţi la Parchetul European (EPPO), decizie ce va facilita, între altele, controlul asupra cheltuirii fondurilor europene acordate ţării, a declarat premierul polonez Donald Tusk.
„În mod simbolic, cu ocazia Zilei Internaţionale a drepturilor omului (pe 10 decembrie), ne raliem Parchetului European”, a declarat Tusk în deschiderea unei reuniuni a guvernului său, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.
Precedentul guvern naţionalist polonez refuzase ralierea Poloniei la Parchetul European, estimând că acesta s-ar putea amesteca în competenţele justiţiei locale şi limita astfel suveranitatea ţării.
Potrivit lui Tusk, această decizie va permite „să fie urmărite obiectiv şi eficace eventualele abuzuri în utilizarea fondurilor europene”.
Aderarea la Parchetul European era una dintre promisiunile electorale ale guvernului de coaliţie proeuropean care şi-a preluat funcţiile în decembrie 2023.
Peste 2.000 de investigații în lucru – capacitatea instituției depășită de sesizările înregistrate
După aderarea Suediei și a Poloniei, doar Ungaria, Irlanda și Danemarca rămân în afara acestei structuri specializate în combaterea fraudei împotriva finanțelor UE și care are competența de a investiga și a urmări penal autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Danemarca beneficiază de o clauză permanentă de neparticipare la măsurile UE privind justiția în materie penală.
Cu sediul la Luxemburg, Parchetul European şi-a început activităţile în 2021. Acest organism independent al Uniunii Europene este însărcinat cu anchetarea infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Cu procurori europeni delegaţi în statele membre, el combate fraudele de TVA, deturnarea de fonduri europene, corupţia sau spălarea de bani.
La nivelul lunii octombrie, EPPO desfăşoară peste 2.000 de investigaţii, cu o valoare estimată a prejudiciului de 23 miliarde euro.
(Citește și: Parchetul European: aproape 2000 de investigații active – cu Italia, Germania și Austria în capul listei. În România EPPO lucrează la 215 dosare)
****