7 octombrie, 2022

În urmă cu șaptezeci de ani, în urma unui război devastator, energia – în special cărbunele – a fost cea care a determinat statele europene să formeze o piață comună, în căutarea păcii. Astăzi, într-o nouă eră a războiului și a rivalităților geopolitice, tot energia – de data aceasta gazul – este cea care amenință să rupă unitatea europeană.

Liderii care se adună în capitala cehă caută o abordare comună pentru a reduce prețurile la gaze și pentru a proteja întreprinderile și cetățenii în această iarnă. Dar provocările cu care se confruntă sunt grave, zilele acestea apărând dispute publice între națiuni pe această temă.

Germania, puterea economică a Uniunii Europene, este acuzată că a dat dovadă de lipsă de solidaritate atunci când a decis să cheltuie 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja consumatorii și întreprinderile de impactul prețurilor ridicate la energie.

Fațetele multiple ale solidarității


În Praga, scrie Politico, fiecare lider va vorbi despre necesitatea de a arăta „solidaritate” în sprijinul Ucrainei și de a răspunde presiunilor exercitate de Rusia asupra continentului. În dezacord însă rămâne soluția de manifestare a solidarității.

Pe de o parte, o coaliție de țări cere Comisiei Europene să impună un plafon la prețul gazelor, argumentând că măsura va aduce beneficii țărilor mai puțin înstărite.

Pe de altă parte, Germania, cel mai puternic membru al blocului, respinge plafonarea dar promovează un mijloc alternativ de solidaritate. Berlinul vrea să forțeze scăderea prețurilor la gaze prin achiziții comune la nivelul blocului de 27 de țări.

Se prăbușesc vechi certitudini

Criza energetică, ca și pandemia de dinaintea ei, reprezintă o amenințare pentru UE atât de copleșitoare încât vechile certitudini și practici se prăbușesc pe rând.


Deja țările au făcut pași de neconceput cu doar câteva luni în urmă:

  • Germania și Franța au adus mari companii energetice, precum EDF și Uniper, sub controlul statului.
  • Țările UE, în ansamblu, au convenit reduceri semnificative și obligatorii ale cererii de energie electrică și au finalizat planuri de intervenție pe piețe pentru a impozita profiturile companiilor de energie.

Cu facilitățile de stocare a gazelor umplute 90% la nivel UE și prețurile angro la gaze scăzând de la vârful de vară, unii diplomați ai UE sunt prudent optimiști că blocul ar putea trece peste această iarnă fără întreruperi de curent.

Dar, după cum a spus săptămâna trecută comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, „iarna viitoare va fi și mai dificilă”.

Această perspectivă se datorează, în mare parte, faptului că Uniunea va trebui să reînnoiască rezervele de gaze începând cu primăvara anului viitor fără a se mai baza pe gazele rusești, care până în acest an asigurau 40% din nevoile UE.

Ideea achiziției colective de gaz ar anula teoretic posibilitatea de creștere a prețurilor la gaze în 2023, așa cum s-a întâmplat anul acesta din graba de a umple depozitele de gaz.

Celălalt mare test de solidaritate

Celălalt mare test de solidaritate a Europei, în această iarnă și nu numai, va fi capacitatea sa de a împărți și de a dirija intern livrări de gaz în cazul unei penurii într-o țară.

Nerespectarea acestui mecanism, afirmă Elisabetta Cornago, cercetător senior la Centrul pentru Reforme Europene, ar dăuna nu doar bunăstării oamenilor, ci și credinței în utilitatea UE.

„Ar putea însemna închiderea afacerilor sau, în funcție de cât de rece este iarna, ar putea însemna gaz insuficient pentru încălzirea caselor în anumite zone ale UE. Acesta este un scenariu extrem, dar dacă acest lucru se întâmplă și conceptul de solidaritate energetică nu se traduce în fluxuri reale, atunci există riscul ca acesta să fie exploatat de forțele populiste, generând o reacție anti-Bruxelles”, afirmă Elisabetta Cornago.

Când a lansat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, la 9 mai 1950 – la doar cinci ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial – ministrul francez de externe Robert Schuman a anunțat că inițiativa aduce solidaritate în inima continentului.

”Piața comună pentru cărbune și oțel ar face orice război între Franța și Germania… nu doar de neconceput, ci material imposibil”, a spus el.

Un astfel de conflict rămâne astăzi de neconceput, dar lupta acerbă pentru asigurarea resurselor de bază încă amenință proiectul european. O demonstrează disputa energetică franco-germană….

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: