PNL îl susţine pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu să semnezeTratatul european de stabilitate, însă parlamentarii liberali nu vor fi prezenţi la votul pentru ratificarea documentului european în Legislativul României, a declarat luni senatorul Dan Radu Ruşanu, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
”De principiu punctele evidenţiate sunt acelea de a participa la acest Tratat, adică să admitem, să acceptăm ca Guvernul României, prin domnul prim-ministru, să semneze acest Tratat, însă credem că ar fi necesar ca premierul să expliciteze acest impact care va avea asupra bugetului, asupra fiscalităţii, asupra economiei româneşti”, a sus Ruşanu.
Întrebat dacă liberalii îşi vor întrerupe ”protestul parlamentar” pentru a vota în Legislativ legea de ratificare a Tratatului european de stabilitate, el a spus că Puterea dispune de numărul necesar de parlamentari pentru a vota legea.
” Nu are nicio legătură, nicio tangenţă greva parlamentară cu ratificarea Tratatului, subliniez ratificarea Tratatului se face prin acordarea unui mandat primului-ministru de către Parlament. În Parlament există o majoritate care a votat acest guvern, aceeaşi majoritate poate să mandateze primul-ministru şi Guvernul României pentru ratificarea Tratatului. Se votează cu majoritate simplă aşa cum a fost votat şi Guvernul. Deci există majoritatea parlamentară la ora actuală pentru a acorda mandat Guvernului”, a susţinut vicepreşedintele PNL.
De asemenea, PNL a cerut Guvernului o analiză privind impactul Tratatului european de stabilitate.
”O analiză de impact a acestor condiţii nu a fost încă făcută şi am solicitat Guvernului să facă această analiză. De asemenea, credem că ar fi bine ca acest Tratat care are obligaţii şi drepturi pentru ţările membre ale Zonei Euro, dar numai obligaţii pentru cei care nu sunt membrii ai Zonei Euro, să intre în aplicare în momentul în care România va adera la Zona Euro”, a spus Ruşanu.
Liderii coaliţiei de guvernare – PDL, UDMR, UNPR, minorităţi – au semnat un Protocol prin care îl susţin pe preşedintele Traian Băsescu să semneze Tratatul european şi se angajează să ratifice în Parlament documentul european.
Potrivit art. 91 al Constituţiei, ”preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege”.