Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a prezentat vineri varianta de buget de stat pentru 2018 în viziunea liberalilor, potrivit căreia veniturile totale ar fi de 272,4 miliarde de lei, cheltuielile ar însuma 288,64 miliarde de lei, ceea ce ar duce la un deficit de 1,8% din PIB.
Senatorul Florin Cîţu a spus că din moment ce PSD nu a prezentat public bugetul pe anul viitor în termenul prevăzut de lege, adică 15 octombrie, PNL vine cu propria variantă de buget care are ca obiectiv redresarea economiei în 2018, stoparea dezastrului din 2017 şi care ar permite, începând cu 2019, o creştere economică pe termen lung.
”Nu se taie nici la pensii, nici la salarii, se reeşalonează creşterile de pensii şi salarii. Cheltuielile de personal sunt de 8% din PIB în anul următor, faţă de 7,7% în acest an, iar cheltuielile cu asistenţa socială sunt la 10% din PIB. Este un buget care propune un deficit bugetar de 1,8% în 2018. Este un semnal important pe care trebuie să-l dăm atât investitorilor străini, cât şi celor de la Comisia Europeană, dar mai ales antreprenorilor din România”, a arătat Florin Cîţu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PNL.
Potrivit variantei de buget prezentată de vicepreşedintele PNL, veniturile totale de anul viitor vor fi de 272,4 miliarde de lei (30,2% din PIB), în vreme ce cheltuielile totale ar urma să se ridice şa 288,64 miliarde de lei (32% din PIB).
Cele mai mari cheltuieli le-ar aloca liberalii pentru asistenţă socială – 90 de miliarde de lei şi salarii – 72 de miliarde de lei. Pentru investiţii, PNL ar aloca 45,1 miliarde de lei (5% din PIB).
”Este un buget construit pe cifrele comisiei naţionale de prognoză şi care ia în considerare toate legile trecute prin Parlament şi, bineînţeles, ceea ce ne spun cei de la guvernare, că în 2018 nu o să avem o lege a pensiilor. Sunt gata oricând să merg în Guvern, îl aştept pe domnul Tudose să ne cheme să discutăm, să-i arătăm această propunere de buget. Este un buget care ajută România, care nu are legătură doar cu PNL, care opreşte acest dezastru bugetar din 2017 şi va continua în 2019 cu o creştere economică sustenabilă”, a explicat Florin Cîţu.
Coaliţia de guvernare a discutat pe 18 octombrie, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, despre proiectul de buget pe 2018 și despre principalele legi cu impact economic și financiare.
Despre Bugetul pe 2018 a vorbit Călin Popescu Tăriceanu, mult mai puțin decât a făcut-o vineri PNL, președintele ALDE avansând numai 2 cifre: PIB de 901 miliarde lei, încadrarea în ţinta de deficit sub 3%.
Problema investițiilor este rezolvată, în opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul împrumuturilor: Guvernul doreşte accelerarea procedurilor de investiţii în infrastructură printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială.
2 răspunsuri
1.Iata PROGRAMUL „Pupaza din Tei” al P.N.Liberal, sau „Varianta de Buget” (in coma), vinduta politic fara un „proiect de reindustrializare” a tarii!
Orice variante ale proiectului de buget pe 2018 care intirzie sau diminuaza cresterile de salarii si pensii, ori pe cele minime din domeniul privat din lipsa de viziune si „Proiect economic national”, sint dezastruoase intr-o tara care se afla cu 1/3 din populatie sub limita de supravietuire fizica si sanitara, iar 1/4 din locuitori fugiti deja de saracie!In loc de a veni cu PROIECTUL DE TARA la care m-am referit – iata ca P.N.Liberal vine cu „oferta sociala NEGATIVA” – a stoparii cresterii nivelului de trai. In loc de a veni cu un proiect economic care sa sustina cresterile promise pina acum, partidul le vrea anulate de facto.In loc sa propuna noi cresteri sociale imediat ce efectele procesului de reindustrializare ofera noi resurse materiale si financiare necesare, vorbeste de aminari de acest fel, pina la Calendele grecesti !
2.Acest lucru este strigator la cer, avind in vedere ca i-am predat (acum 3 luni) d-lui Orban, presedintele partidului (in persoana), oferta unui „proiect de reindustrializare”, cu solicitarea expresa de a-l evalua si propune aplicarea lui imediata.N-am primit nici un raspuns la acesta – sau mai precis, raspunsul dumnealui este „oferta” partidului de a se renunta la beneficiile sociale promise de P.S.D. – fiindca nu-l intereseaza reindustrializarea tarii.Inafara de opozitia politica (strict) verbala ar trebui totusi sa propuna (si sustina) si masuri de crestere a nivelului de trai, ca parte/consecinta economica/financiara pozitiva, liberala, a proiectului de reindustrializare!
3.S-o fi situat P.N.Liberal mai la „stinga” P.S.Democrat ca viziune si demers economic pentru dezvoltare industriala, fara sa ne spuna nimeni nimic de aceasta schimbare ideologica?
Sunt convins că s-ar încadra în deficit, în condiţiile în care, pentru anul în curs, cheltuielile cu asistenţa socială sunt prevăzute (program rectificat) la 91,8 mld. lei…