fbpx

30 decembrie, 2024

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei are datorii de 6,3 miliarde de lei pentru lucrări de investiții aflate în desfășurare în cadrul programelor Anghel Saligny şi PNDL, a anunțat luni ministrul de resort, Cseke Attila (UDMR).

El a precizat totodată nu vor fi acceptate noi cereri de plată pe cele două program.

”UDMR a preluat Ministerul Dezvoltării, în noul mandat, cu datorii de 6,3 miliarde de lei. Multe dintre investiţiile în derulare au fost oprite sau încetinite în România, deoarece Ministerul nu a putut plăti lucrările”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Miniusterull Dezvoltării.


Guvernul a aprobat luni majorarea cu 900 milioane lei a bugetului ministerului pentru plata facturilor emise în perioada septembrie – noiembrie pentru obiectivele de investiţii derulate în programul naţional de construcţii de interes public sau social.

”Trebuie să vorbim sincer despre situaţie: am preluat ministerul cu datorii, dar vom plăti facturile. Eu cred în nevoia de dezvoltare, pentru că este motorul economiei. Dezvoltarea nu se opreşte”, a declarat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, ”ministerul nu a plătit facturi, în valoare de 1,7 miliarde de lei, pentru investiţiile finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

”Aceste facturi vor avea prioritate, astfel încât România să nu piardă fonduri europene. De asemenea, între investiţiile finanţate din Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” şi din Programul Naţional de Dezvoltare Locală există multe facturi neplătite, în valoare totală de 3,6 miliarde de lei”, a adăugat ministrul, care a subliniat că, dintre acestea, plata lucrărilor de infrastructură pentru reţelele de apă, canalizare şi gaze va fi prioritară.

Cseke Attila anunţă că va fi stabilit un sistem de priorităţi şi pentru lucrările gestionate de Compania Naţională de Investiţii, iar orice investiţie care se află într-un stadiu mai aproape de finalizare va beneficia de prioritate.

(Citește și: ”Analiză: România a redus decalajul de productivitate față de UE prin creșterea investițiilor și acumularea de capital uman. Situația pe sectoare economice”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: