fbpx

30 ianuarie, 2025

Sumele atrase de fondurile de investiții sustenabile (care investesc în companii care se conformează politicilor ESG – Mediu Social Guvernanță) au scăzut la jumătate în 2024, iar în Europa închiderile unor astfel de fonduri au depășit cu mult numărul celor noi înființate, deoarece sentimentele anti-ESG și randamentele slabe au micșorat atractivitatea acestor plasamente, se arată în raportul Morningstar Sustainalytics, citat de Reuters.

În prezent, după entuziasmul inițial pentru investițiile în fondurile care respectau criteriile ce țin de mediu, social și guvernanță (ESG), imaginea de ansamblu este mai degrabă proastă, reglementările drastice ale UE și campania puternică anti-ESG din SUA i-a îndepărtat pe investitori și pe manageri de această clasă de active, arată Morningstar Sustainalytics.

Randamentele slabe îi alungă pe investitori

Depunerile în fondurile ESG globale s-au redus cu 36 de miliarde de dolari anul trecut, cel mai scăzut nivel anual de după 2018, după ce atinseseră un vârf de 645 mld dolari în 2021, capitalizarea scăzând la jumătate. În schimb ce fondurile pe acțiuni, impulsionate de boom-ul bursier din SUA, au crescut accelerat, mai arată analiștii pieței de investiții.


Anul trecut a fost deosebit de nefast pentru fondurile ESG, spune Morningstar, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor care au afectat dezvoltările pentru energie verde și alte acțiuni verzi, iar în SUA a fost ales președinte Donald Trump care a aruncat la coș politicile climatice ale predecesorului său democrat.

Însă din primele zile de mandat, Donald Trump a desființat domeniile ESG, începând cu diversitatea și a deschis larg ușa pentru exploatarea neîngrădită a hidrocarburilor – Drill, baby, drill!

În SUA, ESG nu mai este la modă

În timp ce în Europa, fondurile ESG au mai înregistrat ceva intrări de capital, într-un ritm mult mai lent decât cel de pe piața convențională, în SUA, din așa-zisele fonduri sustenabile investitorii au retras 19,6 miliarde dolari în 2024, marcând nouă trimestre consecutive de scăderi, arată raportările contabile.

Nici în Europa situația investițiilor verzi nu este roză. În 2024, aproximativ 351 de fonduri sustenabile s-au închis, iar alte 115 fonduri au renunțat să mai fie ESG. Morningstar se așteaptă că între 30% și 50% din fondurile ESG rămase pe piață să-și schimbe titulatura până la jumătatea anului 2025 din cauza noilor cerințe de denumire și etichetare a fondurilor.

Numărul total de fonduri sustenabile monitorizate de Morningstar în Europa este de 5.502 și 621 în S.U.A.

Cele mai verzi fonduri din UE au avut și cele mai mari pierderi


Fondurile care respectă cele mai stricte standarde ESG ale Uniunii Europene au suferit ieșiri record în ultimul trimestru al anului trecut, deoarece investitorii au renunțat la strategia „verde” în căutarea unor randamente mai mari, potrivit noului raport al Morningstar Inc, arată Bloomberg.

Rambursările din așa-numitele fonduri ESG înregistrate la nivelul articolului 9 (cele mai verzi dintre verzi) s-au ridicat la 7,3 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari) în ultimele trei luni ale anului 2024, a anunțat miercuri compania de cercetare a pieței. Aceasta sumă reprezintă dublul ieșirilor consemnate în trimestrul al treilea și marchază cel al cincilea trimestru consecutiv de scăderi în UE.

„Cu o piață bursieră în creștere puternică în 2024, investitorii au preferat pur și simplu plasamentele convenționale în acțiuni cu randamente mult mai mari”, a spus Hortense Bioy, șeful departamentului de cercetare în investiții sustenabile de la Morningstar Sustainalytics.

Fondurile de acțiuni înregistrate la articolul 9 au fost cele mai afectate, cu retrageri de 6,4 miliarde de euro, adaugă Morningstar.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: