7 aprilie, 2016

RStatele membre ale Uniunii Europene vor avea mai multă libertate în ceea ce privește fixarea ratelor de TVA, potrivit unui amplu proiect de reformă al taxei pe valoare adăugată, publicat joi de Comisia Europeană.

Proiectul propune o serie de măsuri menite să reducă evaziunea fiscală, dar și să simplifice actualul cadru legislativ.

Mai multe state europene au cerut schimbarea actualului cadru centralizat la nivel european de fixare a ratelor TVA care reduce puterea de decizie a statelor cu privire la aplicarea unor cote diferențiate pentru anumite produse, cum ar fi cărțile electronice sau produsele sanitare.


Comisia Europeană a propus două variante. Una dintre acestea le-ar da statelor libertatea de a fixa cotele după cum doresc, ”atât timp cât nu duce la apariția unor distorsiuni fiscale”, se arată în planul Comisiei.

Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a precizat că susține această variantă mai ambițioasă, însă o decizie finală urmează a fi luată anul viitor.

Indiferent de opțiunea aleasă, Marea Britanie își va păstra dreptul de a aplica TVA zero pentru anumite produse, un privilegiu pe care îl împărtășește cu un singur stat membru UE, dar pe care Londra îl folosește în mai multe sectoare, în special la alimente și la medicamente.

Comisia va propune până la finele anului extinderea produselor și serviciilor ce pot fi scutite de la plata TVA, măsură promisă în cadrul acordului dintre liderii europeni și Marea Britanie cu privire la rămânerea statului în UE. Produsele de igienă pentru femei ar urma să fie incluse pe această listă.


Comisia are totodată în vedere acordarea posibilității reducerii cotei TVA la e-books și la portalurile online de știri.

Reducerea fraudei transfrontaliere

O altă propunere importantă se referă la schimbarea mecanismului de taxare a comerțului dintre statele UE.

În prezent, taxele sunt colectate de statul în care sunt vândute bunurile și serviciile, exportatorii fiind scutiți de la plata TVA. Sistemul lasă însă loc de fraudă, anual fiind pierdute venituri în valoare de 50 de miliarde de euro, reiese din estimările Comisiei.

Noul regim de colectare ar transfera responsabilitatea încasării TVA la cota aplicată de statul membru în care urmează să aibă loc vânzarea.

Sistemul propus ar putea reduce frauda transfrontalieră cu 80%, estimează executivul european, însă va fi necesară o mai amplă colaborare între agențiile naționale de administrare fiscală, iar birocrația ar putea crește.

”Companiile vor trebui să se asigure că înțeleg regulile privind TVA din alte jurisdicții”, a explicat Chas Roy-Chowdhury, președintele unei asociații globale de contabilitate, pentru Reuters.

”Acest lucru va afecta cel mai probabil companiile mici, care au dificultăți să facă față costurilor de conformare”, a mai precizat el.

Planul Comisiei va fi în dezbatere publică până în 2017 când forma finală va trebui ratificată atât de Parlamentul European cât și de către parlamentele tuturor celor 28 de state membre.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: