În situația în care Marea Britanie decide să părăsească Uniunea Europeană, Franța ar putea să renunțe la controalele de frontieră la Calais și să permită migranților să traverseze Canalul Mânecii fără a-i mai controla.
Afirmația a fost făcută de către ministrul francez de Finanțe, Emmanuel Macron, care a declarat Financial Times că este conturată inclusiv ideea limitării accesului instituțiilor financiare britanice la piața unică europeană, astfel încât bancherii londonezi să fie tentați să își relocheze afacerile în interiorul granițelor UE.
Declarațiile ministrului Macron vin înaintea unei întâlniri a președintelui francez Francois Hollande cu premierul britanic David Cameron, care va avea ca temă de discuții securitatea comună și criza migranților.
Susținător al campaniei Brexit, primarul Londrei, Boris Johnson, a reacționat la aceste avertismente, cerând celor care vor să voteze în favoarea ieșirii din UE a Marii Britanii să-i ignore pe cei care ”seamănă panică”.
Alegătorii britanici vor fi chemați la un referendum în care vor fi întrebați dacă Regatului Unit ar trebui să rămână sau să iasă din Uniunea Europeană pe data de 23 iunie.
Ministrul Emmanuel Macron a mai declarat FT că, dacă britanicii se vor pronunța în majoritate pentru Brexit, atunci este foarte posibil să cadă și înțelegerea dintre cele două state potrivit căreia autoritățile de frontieră britanice pot efectua controale în partea franceză a Canalului.
În prezent, aproximativ 4.000 de migranți se află la Calais, în speranța că vor fi lăsați să traverseze în Marea Britanie.
”În ziua în care relația UE-Marea Britanie se destramă niciun migrant nu va mai rămâne la Calais”, a afirmat Emmanuel Macron pentru FT, care a precizat publicației că Frasnța ar putea ”întinde covorul roșu” în așteptarea bancherilor londonezi. Ministrul de Finanțe Macron afirmă că o țară care iese din UE părăsește inclusiv piața unică europeană iar ”energiile colective europene se vor concentra pe depanarea unor legături existente, nu pe crearea unora noi”.
Criza migrației se află printre principalele teme de discuție la întâlnirea dintre președintele Franței și premierul Marii Britanii, care se vor întâlni în nordul Franței, la Amiens.
Și David Cameron a menționat în trecutul apropiat că taberele de migranți s-ar putea reloca în Marea Britanie dacă țara sa decide să iasă din UE.
Luni și marți, autoritățile franceze s-au confruntat cu furia refugiaților din Calais în momentul în care au fost reluate operațiunile de demolare a taberei ilegale ridicate de aceștia în apropierea zonei de intrare în tunelul de sub Canalul Mânecii.