Bugetul pe anul 2022 este construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB în 2022.
Pe ESA, standard care nu ia în seamă veniturile și cheltuielile ”one-off” (care nu sunt recurente în buget), ținta este de 6,2%.
Deficitul bugetar ar urma să scadă la 4,4% în 2023, potrivit proiectului de lege privind plafoanele indicatorilor specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022, pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor.
Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat este stabilit la 8,8 % din PIB în anul 2022 și de 8,2 % în anul 2023.
Plafonul privind datoria publică este de 49,8% din PIB, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârșitul anului 2022.
Totodată, au fost stabilite și plafoanele de împrumuturi publice ale administrațiilor locale.
Plafoanele împrumuturilor publice
Plafonul de „finanțări rambursabile care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1.600 milioane lei”, potrivit proiectului de lege citat.
În plus, „plafonul privind tragerile din finanțările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2.000 milioane lei.”
Valoarea aferentă finanțărilor rambursabile, care poate fi autorizată anual pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum:
- 50 milioane lei, în cazul comunelor;
- 100 milioane lei, în cazul orașelor;
- 150 milioane lei, în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București și județelor.
Totodată, plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2022, este de 30 de miliarde de lei.