Săptămâna aceasta va fi una a poziţionărilor de ultimă oră pentru pieţele financiare, înainte de decizia Fed din 16 decembrie.
Investitorii urmează să analizeze cele mai recente date oficiale comunicate la nivel global pentru a identifica riscurile pe care le-ar putea genera o eventuală majorare a dobânzilor din Statele Unite, notează presa internaţională.
Ultima dată când Fed a înăsprit politica monetară, în urmă cu nouă ani şi jumătate, Barack Obama abia ce se instala în fotoliul de senator, Angela Merkel era de mai puţin de jumătate de an cancelar al Germaniei, iar Twitter nu fusese încă lansat. Ironic, notează Reuters, un film de mare anvergură la acea dată era „Ice Age: The Meltdown” (Epoca de Gheaţă: Dezgheţul).
Poate şi mai remarcabilă este poziţia de outsider în care se regăseşte Fed la finele acestui an. Un număr de 43 de bănci centrale din jurul lumii, printre care şi Banca Centrală Europeană (BCE), au relaxat politica monetară în 2015.
Unele bănci centrale din statele emergente, cum ar fi cea din Brazilia, au fost forţate să înăsprească politica pentru a-şi proteja monedele, în vreme ce alţi decidenţi, cum ar fi oficialii Băncii Angliei, sunt nerăbdători să pună capăt erei „banilor ieftini”.
Economia globală întârzie „normalizarea” politicilor monetare
Economia globală – lentă, inegală şi aproape lipsită de inflaţie în unele colţuri ale lumii – „a cam pus capac” asupra a ceea ce unii economişti numesc o normalizare a politicilor.
Acest lucru ar trebuie să se confirme joi, când Banca Angliei va lua o decizie cu privire la dobânda cheie. Niciun economist chestionat de Reuters nu întrevede o modificare a dobânzii minim record de 0,5%, menţinută din martie 2009. Ultima majorare de dobândă decisă de banca centrală a Marii Britanii a avut loc în iulie 2007.
Pieţele financiare au devenit dependente de banii mulţi şi ieftini disponibili la ora actuală, acesta fiind unul dintre motivele care explică reacţia negativă la măsurile decisde de BCE, măsuri ce nu au fost perceput drept suficient de ample.
Principalele date ce ar urma să influenţeze poziţionările de ultimă oră înainte de şedinţa Fed sunt cifrele legate de evoluţia economiei chineze, un gigant comercial de evoluţia căruia depind şi sunt influenţate mai multe economii, în special cele emergente.
Incertitudinile legate de China precum şi inflaţia scăzută a marilor puteri economice (zona euro, Japonia şi Maria Britanie) sunt principalele riscuri care înclină de cealaltă parte a balanţei normalizării politicilor monetare.