România a avut în 2022 un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 77% din media UE, la egalitate cu Ungaria și Portugalia, reiese din datele publicate joi de Eurostat.
România a reușit să devanseze cinci state, respectiv Letonia (74% din media din UE), Croația (73%), Grecia (68%), Slovacia (67%) și Bulgaria (59%).
România a reușit să-și îmbunătățească poziția față de 2021, când se situa la 73% din media UE. Este a doua cea mai bună evoluție din UE, după cea a Irlandei, caz atipic din cauza modului în care măsoară PIB-ul.
Alte state au avut parte de o deteriorare a acestui indicator. În regiune, Estonia și Slovacia au scăzut cu 2 puncte procentuale față de medie în 2022, iar Cehia cu un punct.
Luxemburg a înregistrat în 2022 cel mai ridicat PIB/capita, de 161% din media UE. Acest lucru se explică într-o oarecare măsură prin faptul că un număr mare de cetățeni străini sunt angajați în țară și, astfel, contribuie la PIB-ul acesteia, dar nu fac parte din populația rezidentă a Luxemburgului. Cheltuielile lor de consum sunt înregistrate în conturile naționale ale țării de reședință.
Pe locul doi s-a clasat Irlanda, cu un nivel de 134% din media UE. Nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor din Irlanda poate fi explicat parțial prin prezența marilor companii multinaționale care au reședința fiscală în această țară și care și-au înregistrat acolo drepturile de proprietate intelectuală. ”Contractul de producție asociat cu aceste active contribuie la PIB, în timp ce o mare parte a veniturilor obținute din această producție este returnată proprietarilor finali ai companiilor din străinătate”, explică specialiștii Eurostat.
Astfel, un clasament mai corect cu privire la topul statelor cu cel mai mare PIB/capita ar fi: Danemarca, Țările de Jos și Austria, toate cu 20% peste media UE.
Indicii de volum PIB pe cap de locuitor sunt utilizați în alocarea fondurilor structurale în cadrul UE. Regiunile în care PIB-ul real pe cap de locuitor este mai mic de 75% din media UE (luat pe o perioadă de trei ani) sunt eligibile pentru sprijin din fondurile structurale.
***
2 răspunsuri
Puteti, va rog, mentiona cum se realizeaza calculul pentru ‘purchasing power parity’ ?
Daca nu este mentionata formula de calcul, par doar niste cifre scoase din burta.
Potrivit sursei wikipedia, suntem in urma Ungariei cu aproximativ 10% (42.000 vs 38.000). Este articolul acesta fals??? Sau este wikipedia de neincredere?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita