10 martie, 2020

Institutul Național de Statistică a confirmat rezultatul semnal de creștere economică pe 2019 la nivelul de 4,1%, în prima varianta provizorie dată publicităţii.

Valoarea nominală reieşită din calcul pentru ansamblul anului trecut a fost de 1.053.884,8 milioane lei (222 miliarde de euro la cursul mediu pe 2019), cu circa 1,8 miliarde de lei peste cea mai recentă valoare prognozată de CNSP.

Rezultatul – bun, dar mult sub cele 5,5% scontate inițial

Creșterea ajustată sezonier pentru trimestrul patru a fost de 1,5% faţă de trimestrul anterior, cea mai mare valoare din ultimele cinci trimestre și cea mai mare de anul trecut. De remarcat revenirea surprinzătoare din T4 după ce trendul de scădere de la un trimestru la altul, pe fondul scăderii sistematice a producției industriale părea consolidat.


Spre deosebire de 2018 (când avansul economic trimestrial a fost cvasiconstant), pe seria brută se poate vedea o evoluţie sinuoasă, soldată cu un rezultat (+4,1%), destul de departe de cel scontat inițial, respectiv 5,5%, valoare utilizată la momentul întocmirii bugetului și asumării obligațiilor de plată pe partea de protecție socială, ceea ce ar trebui să dea de gândit și pentru acest an).

De remarcat și faptul că cifrele pentru evoluția economică trimestrială au fost modificate destul de vizibil în raport cu comunicatele precedente (PIB se calculează provizoriu, la un an apare varianta semidefinitivă iar valoarea care rămâne „bătută în cuie” se stabilește abia după doi ani). Iată cum se prezintă situația la zi:


Faţă de anul de referinţă 2008, PIB-ul României a avansat în termeni reali cu aproape 27% în perioada 2015 – 2019, după ce revenise în 2014 la valoarea din 2008. Performanţa medie de 5% pe ultimii cinci ani apare ca mai mult decât robustă dar acum va trebui să luăm măsuri pentru echilibrarea economiei, după forţarea creşterii peste potenţialul real.

Trimestrul unu s-a situat semnificativ sub cota de 20% din rezultatul final, în timp ce trimestrul patru a trecut clar pragul de 30%. Repartizarea valorilor nominale ale PIB trimestrial pe parcursul lui 2018 a devenit ceva mai dezechilibrată decât în anii precedenţi, după ce cam o jumătate de punct procentual din PIB s-a „transferat” din T3 în T4.

Industria, agricultura și finanțele au performat mai slab

Din perspectiva contribuțiilor la creșterea PIB, industria a continuat să dețină prima poziție, deși ponderea ei s-a diminuat semnificativ față de anul precedent, de la 23,7% la 21,9%. Ea a fost urmată de comerţ (18,2%, similar celor 18,3% din 2018) şi de sectorul bugetar (13,5%), care a bifat 0,6 puncte procentuale în plus pe fondul evoluției salariilor, ajunse în apropierea pragului de 10% din PIB.

Construcțiile (+0,9 puncte procentuale, pînă la 6,3% din rezultatul economiei), activitățile profesionale (+0,6pp, cu care au urcat pe locul patru în topul contribuției la formarea PIB) și sectorul IT (+0,4 pp) au preluat scăderea din industrie. La care s-a adăugat performanțele mai slabe din agricultură și intermedieri financiare plus asigurări ( câte – 0,3pp).

Dezechilibrul din comerțul exterior, cauză majoră de diminuare a creșterii PIB

Având în vedere contribuția de -1,7 puncte procentuale a schimburilor comerciale cu exteriorul se poate afirma că dezechilibrul din fluxurile de mărfuri cu alte țări a contribuit esențial la rezultatul sub așteptări al creșterii economice. Importurile au crescut în termeni procentuali mult peste exporturi, iar asta pe o bază deja alterată de deficitul cronic din ultimii ani.

În context, valoarea similară între procentajul reducerii contribuției industriei în formarea PIB și cea a influenței comerțului exterior sugerează că oferta locală nu a reușit să țină pasul cu creșterea veniturilor, ceea ce ar trebui rezolvat prin creșterea competitivității și/sau ajustarea majorării beneficiilor oferite de stat, în baza unei creșteri economice bune dar insuficiente în raport cu angajamentele luate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: