12 octombrie, 2018

Marile vânzări de la bursele lumii, declanşate de îngrijorările privind scumpirea crerditelor şi tensiunile comerciale globale, au evaporat circa un trilion de dolari din valoarea companiilor listate, cea mai mare pierdere de la votul pentru Brexit al britanicilor.

Piaţa americană a închis, joi, una dintre cele mai dramtice zile ale ultimilor doi ani, cu căderi ale indicilor bursieri Dow Jones şi S&P 500 de 2,1%, după pierderi similare în restul lumii.

Mai mult, „cocteilul toxic al creşterii randamentelor titlurilor de stat americane şi a scumpirrii dolarului, al încetinirii creşterii economice globale şi al escaladării războiului comercial China – SUA au agitat pieţele emergente în ultimele săptămâni”, scrie Reuters.


Indicele MSCI al piețelor emergente a pierdut 25% față de maximul din ianuarie.

Indicii bursieri și-au revenit vineri pe marea majoritate a burselor asiatice și europene, cu excepția celei din Madrid, Oslo și București, unde scăderile continuau ușor.
FTSE 100 creștea la Londra cu 0,53%, DAX la Frankfurt cu 0,57%, iar CAC 40 cu 0,49% la Paris.

„Corecția abruptă de joi a fost punctul culminant inevitabil mai ales din cauza poziției economiei chineze și a situației piețelor financiare”, a declarat, pentru Reuters, analistul John-Paul Smith, care a prezis criza rusă din 1998 și subperformanța piețelor emergente de la sfârșitul anului 2010.

La București

Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat joi în sistem tranzacții de 673 de milioane de lei, prin care banca de dezvoltare International Investment Bank (IIB) a vândut obligațiunile celei de a patra emisiuni pe piața românească, c a și pe cele prin redeschiderea uneiemisiuni mai vechi.


International Investment Bank (IIB) a fost înființată în 1970, ca o replică a Băncii Mondiale pentru spațiul controlat politic de URSS. A finanțat mai mult de 230 de proiecte de investiții cu 7,6 miliarde de euro, inclusiv credite.

IIB este controlată de Rusia, care deţine 47,9% din capital şi este urmată în structura acţionariatului de guvernele mai multor țări: Bulgaria (13,5%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,7%), Slovacia (6,8%), România (5,9%) şi de Cuba, Vietnam şi Mogolia, în proporţii de sub 2%.

Printre cele mai importante proiecte de finanțare din România din ultimii trei ani se numără preluarea lanțului de retail Profi de către MEP Retail Investments SRL (România, un vehicul al Mid Europa Partners), ca și cele de finanțare a BT leasing Transilvania, Agricover Credit, Avicola Buzau SA și Romcab Tg. Mureș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: