21 mai, 2020

Numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 a depășit miercuri plafonul de cinci milioane, la nivel global, și a înregistrat recordul de cazuri diagnosticate în 24 de ore –  106.000 de teste pozitive. Două treimi din acest bilanț zilnic au fost diagnosticate în patru state: SUA (45.251), Rusia (9.263), Brazilia(7.938) și Marea Britanie (2.711). Toate cele patru state au adoptat cu întârziere măsurile stricte de prevenire a răspândirii viruslui SARS-CoV-2.

Miercuri dimineața, conform Johns Hopkins University, numărul vindecărilor la nivel global era de 2.025.878, iar cel al deceselor – 329.761.


De la izbucnirea pandemiei, cele mai multe decese au fost înregistrate în SUA – aproape 95.000. Pe locul 2 se află Marea Britanie (35.704 decese), urmată de Italia (32.330).

Al doilea val al pandemiei, cert – Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor

Specialiștii nu mai au nicun dubiu în ceea ce privește sosirea unui al doilea val al pandemiei, în toamnă, lucru confirmat miercuri de Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

„Întrebarea este când şi cât de mare va fi acest val. Aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere (…) Analizând caracteristicile virusului, analizând ce rezultă acum din diferite ţări din punct de vedere al imunităţii populaţiei – ceea ce nu este chiar atât de interesant, între 2% şi 14%, care lasă încă 85% până la 90% din populaţie susceptibil – virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie şi februarie … Nu vreau să creez o imagine apocaliptică, dar cred că trebuie să fim realişti. Nu este momentul să vă relaxaţi complet”, a declarat Andrea Ammon, citată de The Guardian.


Începând cu 2 mai, Europa în ansamblu a trecut de apogeul infecţiilor, conform uni comunicat de acum două săptămâni al ECDC.

Până miercuri, 158.134 de persoane au decedat din cauza Covid-19 în UE și Marea Britanie, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Spania prelungește restricțiile până pe 6 mai

Restricţiile, printre cele mai dure din Europa, vor continua să fie aplicate în Spania până pe 6 iunie, la miezul nopţii.

Măsurile în vigoare urmează să expire duminică, iar parlamentarii spanioli au votat, miercuri, în pofidaopoziției populației, această prelungire a stării d eurgență.

Premierul Pedro Sanchez a a calificat ca “pur şi simplu iresponsabilă” opoziţia Partidului Popular, formaţiune de centru-dreapta, faţă de prelungirea aplicării acestor măsuri.

Partidul Popular, care a sprijinit până acum politica guvernului, susţine că actuala poziţie a premierul Sanchez reprezintă un abuz şi riscă să ruineze economia ţării.

Opoziţia este susţinută de o mare parte a populaţiei, mai mulţi protestatari părăsind locuinţele în pofida măsurile de izolare la domiciliu impuse de guvern și a relaxării lente propuse de guvernanți.

Spania se află pe locul 4 în lume, din punct de vedere al cazurilor confirmate de Covid-19: a ajuns la 279.524 de îmbolnăviri, dintre care 27.888 persoane au decedat.

Rusia este acuzată că raportează un număr mic de decese, în condițiile în care numărul infecțiilor depistate a trecut de 310.000. Şi, oficial, au fost răpuși de Covid aproape 3 mii de ruși.

Totuşi autorităţile au anunţat în trecut că raportează doar decesele cauzate strict de virus, fără alte boli asociate.

Premierul rus, Mihail Mişustin, spune însă că vârful pandemiei a fost atins, ceea ce permite “ridicarea cu precauţie”a măsurilor de izolare.

Grecia deschide sezonul turistic pentru străini la 15 iunie

Ministerul Turismului din Grecia a anunțat, miercuri, deschiderea sezonului turistic în două etape:

  • pe 25 mai se deschide sezonul turistic pentru cetățenii greci
  • de la 15 iunie se deschide și pentru cetățenii străini.

Cetățenii străini vor putea veni în Grecia fără să fie nevoie de “pașaport de sănătate”, adică un certificat care să ateste că nu sunt infectați cu coronavirus.

Măsuri luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  • controale dirijate la granițe, pe baza unor criterii legate de distanța de la care vin turiștii sau de mijlocul de transport. Vor avea prioritate turiștii care vor veni cu mașina personală sau cu zboruri de scurtă durată.
  • fiecare hotel sau pensiune va avea un doctor afiliat, care va consulta în primă fază turiștii care nu se simt bine, înainte ca aceștia să fie îndrumați la spital
  • în fiecare zonă turistică va fi creată un spațiu de carantină
  • spitalele vor avea secții speciale pentru bolnavii infectați cu Covid-19
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: