31 august, 2018

Bulgaria a construit de-a lungul a 133 de kilometri de graniță cu România un gard pentru a împiedica pătrunderea animalelor purtătoare ale virusului PPA. Lucrarea a durat o lună și a costat circa 560.000 euro

Peste 1.000 de angajați ai unor ferme închise din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) au rămas fără loc de muncă.   Numărul total este însă mai mare, întrucât calculul a fost făcut de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, doar pentru fermele afectate care sunt membre APCPR.

De asemenea, numărul porcilor sacrificați la ordinul autorităților a ajuns 127.093 porci (76.927 în ferme comerciale și 50.166 în gospodăriile populației).

Locuitorii din vecinătatea zonelor afectate au început să-și sacrifice animalele și să le pună în untură, de teamă că epidemia va ajunge și în satul lor și vor fi obligați să-și incinereze sau îngroape animalele. Statul oferă despăgubiri de puțin peste 6 lei kilogramul.


În timp ce România se străduiește neputincioasă să stopeze extinderea epidemiei, după ce a ignorat avertismentul din februarie 2017 al Comisiei Europene, bulgarii iau măsuri tot mai drastice pentru a se asigura că virusul nu le va fi transferat din țara noastră. Au construit rapid un gard la frontiera cu România și au împrăștiat substanțe care alungă porcii mistreți.

Bulgaria confiscă în vamă produsele de carne de porc provenite din România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că această țară a luat măsuri speciale pentru a împiedica pătrunderea pe teritoriul său a virusului pestei porcine africane.

În toate punctele de trecere a frontierei sunt instituite măsuri suplimentare de control, fiind interzisă introducerea, pe teritoriului Republicii Bulgaria, în scopul consumului personal, a cărnii de porc sau a produselor alimentare având la bază carnea de porc. În cazul depistării unor astfel de produse, acestea vor fi confiscate, menționează MAE.

Săptămâna aceasta a fost finalizat gardul cu o lungime de 133 de kilometri de la graniţa cu România, care acoperă bucata de graniţa de uscat, între Silistra şi Vama Veche. A fost folosită sârmă model Bruno, care va răni mai mult animalul prins în ea, la orice mișcare a acestuia.


Lucrarea a costat circa 561.000 de euro și a durat mai puțin de o lună.

În Bulgaria nu a fost confirmat niciun caz de pestă porcină.

Situația la zi

Centrul Local de Combatere a Bolilor Constanţa (CLCB) s-a întrunit joi, după confirmarea a trei noi focare: în localitatea Capidava, comuna Topalu, localitatea Tudor Vladimirescu, oraş Băneasa şi în Cernavodă.

La nivelul țării, pesta porcină africană evoluează în 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.

În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj și Bihor, prezența virusului a fost confirmată în 13 localități.

Au fost uciși 1.281 de porci domestici și au fost afectați 15 porci mistreți.

În data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24.08.2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din județul Satu-Mare.

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 152 de localități, din județele: Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 48.779 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 11 exploatații comerciale de mare capacitate, o exploatație comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost uciși 73.351 de porci.

Au fost afectați 25 de porci mistreți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: