UPDATE: Procurorii Parchetului General au reținut nouă persoane în dosarul de evaziune fiscală în care joi au fost efectuate percheziții în mai multe locuri, inclusiv la ferma de porci care îi aparține lui Valentin Ștefan Dragnea, fiul președintelui PSD.
UPDATE: Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, a fost reținut joi seara, după audieri.
El va fi dus vineri la instanță, cu cerere pentru mandat de arestare.
Dragne este apărat de Maria Vasii, care este și avocata lui Liviu Dragnea.
După audieri, aceasta a spus că administratorul Salcia a dat declarații în detaliu:
„Domnul Dragne a dat declarații în detaliu. Dumnealui nu a fost în societate la data când s-a făcut această pretinsă tranzacție.
Discutăm de o singură tranzacție, de o singură plată. Ori pentru un agent economic din 2013 până în prezent înseamnă că a semnat poate mii de acte fiscale.
Din moment ce, în urma a mii de acte examinate, s-a găsit doar această factură de 200 de mii de lei, cred că este de invidiat”, a declarat Maria Vasii, citată de Agerpres.
***
Știrea inițială:
Procurorii Parchetului General au percheziționat joi dimineața ferma de porci deținută de fiul lui Liviu Dranea, scrie Hotnews. citând surse confidențiale apropiate anchetei.
Descinderea la Ferma Salcia (județul Teleorman) are loc în cadrul perchezițiilor efectuate joi, în opt județe, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 40 de milioane de lei.
Parchetul General a transmis joi un comunicat despre aceste percheziții de amploare, fără a da însă niciun nume de societate vizată.
Potrivit comunicatului, se efectuează percheziții în 80 de locații — sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora — de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul DGPMB și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman.
„Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010 — 2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal”, se menționează în comunicat.
Dosarul are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu, mai spune comunicatul.