Managerii din România au percepții contradictorii privind evoluția viitoare a economiei în care operează. Scade proporția celor îngrijorați, dar cei mai mulți se așteaptă la recesiune, la creșterea șomajului și a inflației. Se tem de scumpirea energiei, dar nu iau măsuri de eficiență energetică, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Confidex lansat de Impetum Group.
Proporția managerilor îngrijorați a scăzut de la 39% în semestrul 1 din 2021, la 27% în S2 / 2022. A crescut, în schimb proporția celor care se declară „relaxați”, de la 26% în S1 / 2021, până la 31% în S2 / 2022. Este drept, o parte din „îngrijorații” s-au inclus în categoria celor precauți, a căror pondere a crescut de la 36% la 42%.
Pe de altă parte, 43% din manageri se așteaptă la scăderea produsului intern brut al țării, 57% – la creșterea șomajului și 77% – la o inflație mai mare. Și 87% consimt că firmele lor sunt afectate de scumpirea energiei, dintre care 33% grav.
„Managerii români se așteaptă la o recesiune, la o criză energetică și la o devalorizare a leului în raport cu dolarul și totuși, starea lor de spirit a crescut”, constată Andrei Cionca, director general și co – fondator al Impetum Group.
Nu este sigur, însă, dacă „relaxarea vine dintr-un nivel mai bun de pregătire de a face față provocărilor, o creștere a gradului de reziliență și din încrederea managerilor că pot depăși chiar și cele mai mari provocări”.
Sau poate managerii „speră că situația va fi bună pentru că statul va interveni să rezolve problemele și adoptă o atitudine reactivă”, se întreabă Andrei Cionca.
Resurse financiare proprii nesigure. Nici pentru depozite bancare
Majoritatea managerilor sunt nehotărâți sau pesimiști privind probabilitatea alocării resurselor proprii pentru cheltuieli de capital sau pentru capital de lucru.
Cei mai mulți (28%) au apreciat cu „așa și așa” gradul de probabilitate al cheltuielilor de capital, iar 24% cred că această alocare este puțin și foarte puțin probabilă, potrivit rezultatelor sondajului Confidex.
De altfel, firmele nu au bani nici să-i păstreze în depozite bancare: 55% dintre manageri consideră foarte puțin probabilă de a ține banii firmei în depozite bancare. Dar nici de a-i plasa în alte plasamente.
Majoritatea managerilor nu ar aloca resursele proprii ale firmelor pentru investiții în titluri de stat, și o nici în acțiunile și obligațiunile altor companii.
Mesajele managerilor sunt, însă, din nou confuze la acest capitol: 58% dintre ei spun „ar trebui să explorăm și surse alternative de finanțare”.
Totuși, doar 7% dintre companii care au investiții în curs de desfășurare și le-au pus pe toate în așteptare, 6% le-au oprit în proporție de cel puțin 75%, în timp ce 33% dintre companii și‑au continuat planul investițional.
Majoritatea firmelor nu au replică la scumpirea energiei
Peste 50% din companii nu au luat nici o măsură prin care să facă față scumpirii energiei, altfel spus de eficiență energetică.
21% dintre manageri declară că au instalat panouri fotovoltaice pentru a se apropia de ținta independenței energetice. Alți 12% au apelat la retehnologizare, iar 9% au redus consumul.
Totuși, 87% dintre companii sunt afectate de scumpirea energiei dintre care 33% grav.
Inflația accentuată (89%), criza energetică (84%) și recesiunea economică (82%) sunt cele mai probabile perspective cu care economia se va confrunta în viitor.
Cea mai mare îngrijorare (40% din răspunsuri) este legată de creșterea costurilor cu utilitățile și cu materia primă.
Urmează inflația (39%), scăderea vânzărilor, a clienților și comenzilor (34%) și abia la mare distanță (16%) lipsa forței de muncă.
Managerii apelează la reducerea costurilor și la „optimizări” (18%) și la diversificarea portofoliului (10%).
70% dintre manageri consideră că războiul din Ucraina afectează economia națională mult (44%) sau foarte mult (26%). 22% răspund cu „așa și așa”.
Una peste alta, încrederea managerilor în economia națională a scăzut, indicele de încredere Confidex coborând la 44 de puncte, de la 47,8 de puncte în Semestrul 1 / 2022. Este totuși peste minimele din S2 / 2020 și S2 / 2021.
***