14 iunie, 2020

Graficul de mai jos reprezintă la modul cel mai simplu și mai șocant posibil socotelile financiare ale României în anul 2019:

În timp ce toată lumea politică, administrativă și de afaceri  vorbește de dezvoltare și de convergență, segmentul din grafic dedicat dezvoltării ar fi prea mic pentru a fi vizibil: el a fost trecut la ”Toate celelalte”.

Graficul nu menționează fondurile europene – ele sunt conținute atât la veniturile din prima bară (de 30,9% din PIB), cât și la cheltuieli: în plus ele se află și sunt dependente de segmentul galben din banda a treia – acolo unde se află cofinanțările fără de care aceste fonduri nu pot fi absorbite și nu se pot transforma în venituri; asta firește, în cazul că, pe lângă cofinanțări, există și proiecte viabile și de anvergură.

(CLIK PENTRU MĂRIRE)

Încă o observație: în Bugetul de 30,9% din PIB, veniturile fiscale sunt de doar 25,7% din PIB. Celelalte sunt aleatorii, nu e sigur că pot fi adunate în fiecare an (dividende de la companiile de stat, de exemplu).

Aceleasi proporții sunt păstrate și în anii trecuti: așa se explică de ce suntem țara din UE care are cea mai slabă infrastructură – de la transport la cea digitală – și de ce va trebui să cheltuim banii europeni din viitorul exercițiu pe lucruri atât de rudimentare: celelalte state sunt deja la nivelul următor – cu alocări pentru modelarea și adecvarea economiei.

Anul 2020 e unul atipic din toate punctele de vedere, din cauza alocărilor pentru susținerea locurilor de muncă în criza Covid: va fi, totuși, interesant, cum va arăta graficul de mai sus updatat la cheltuielile structurale care vor apărea anul acesta pentru anii viitori. Și cât va vămâne pentru ”Toate celelalte”: educație, sănătate, investiții, armată, ordine publică…

Să lipim acest grafic pe 2019 pe ușa de la frigider: e bine să-l vedem în fiecare dimineață, pentru a ne fixa bine în minte fiecare zi din bugetul pe 2020. Ca să-l salvăm măcar pe cel din 2021.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: