10 iulie, 2021

Microsoft și Amazon se bat din nou pentru contractul Jedi al Pentagonului

Averea celui mai bogat om din lume, Jeff Bezos, partonul Amazon, crește în continuu după ce Pentagonul a anulat contractul de 10 miliarde de dolari cu Microsoft, pentru servicii de cloud, iar competiția dintre cei doi coloși  a fost relansată.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a ajuns la recordul absolut de 212,4 miliarde de dolari, sâmbătă, potrivit Forbes.


Marți, după anunțul Pentagonului, acțiunile Amazon au urcat cu 4,7%, adăugând alte 8,4 miliarde de dolari la averea lui Jeff Bezos, până la 211 miliarde,  potrivit Bloomberg Billionaires Index. Patronul Amazon oricum concura pentru poziția de cel mai bogat om al lumii.

Ultima dată când se apropiase cineva de pragul de 211 de miliarde de dolari a fost în ianuarie, când fondatorul Tesla, Elon Musk, a avut, pentru scurtă vreme pragul de 210 de miliarde de dolari.

Concurența pentru contractul Jedi

Sistemul Jedi a fost conceput pentru a înlocui bătrânele rețele de calculatoare ale Departamentului Apărării al SUA cu un singur sistem cloud, care ar fi găzduit secrete clasificate și ar fi furnizat armatei americane analize bazate pe inteligență artificială.

(Citiți și: „Programul „JEDI”: Microsoft a câștigat contractul de 10 mld. dolari de la Pentagon”)

Microsoft și Amazon au licitat pentru contractul Jedi în 2019. Și, deși compania fondată de Jeff Bezos trecea drept favorită, contractul a fost atribuit companiei Microsoft  în octombrie 2019.


Amazon a contestat oficial rezultatul licitației, o lună mai târziu, invocând „numeroase aspecte ale procesului de evaluare pentru atribuirea contractului Jedi conțineau deficiențe clare, erori și prejudecăți inconfundabile“. Amazon cerea ca problemele semnalate să fie examinate și rectificate.

Pentagonul „spune o mulțime de lucruri în comunicatul care anunță anularea contractului cu Microsoft (…) dar omite un detaliu crucial, că Amazon l-a acuzat pe fostul președinte Donald Trump, că a ar fi intervenit penrtu a influența decizia”, spune o analiză BBC.

Lupta se reia, pentru că tehnologia… a evoluat

„Odată cu schimbarea mediului tehnologic, a devenit clar că contractul Jedi Cloud nu mai îndeplinește cerințele pentru a umple golurile de tehnologice ale DoD”, a spus Departamentul Apărării din SUA (DoD). Și a adăugat că va căuta noi propuneri „dintr-un număr limitat de surse”, inclusiv Amazon și Microsoft.

Astfel că, Amazon și Microsoft vor avea din nou ocazia de a-și confrunta ofertele, fiind considerați singurii furnizori care ar fi capabili să îndeplinească cerințele unui nou contract de securitate cibernetică, deși sunt luate în considerare și alte companii de tehnologie.

„Înțelegem și suntem de acord cu decizia DoD. Din păcate, atribuirea contractului nu s-a bazat pe cât de eficiente erau propunerile, ci a fost rezultatul unei influențe externe care nu ar trebui să aibă loc în achizițiile publice”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon Web Services pentru BBC News.

La rândul său, compania Microsoft a transmis: „Este clar că DoD are încredere în Microsoft și în tehnologia noastră și suntem încrezători că vom continua să avem succes, deoarece DoD selectează parteneri pentru lucrări noi”.

Bloomberg: „Miliardari nu-și pot dona banii mai repede decât îi pot face”

Cifra record înregistrată de Bezos este chiar mai mare decât cea din ​​timpul creșterii acțiunilor Amazon în 2020, când valoarea netă a averii celui mai bogat om din lume a depășit 206,9 miliarde de dolari în urma creșterii comerțului online.

Jeff Bezos, în vârstă de 57 de ani, a renunțat oficial la funcția de CEO al companiei Amazon, chiar cu o zi înainte de anunțul Departamentului Apărării. El va rămâne președinte executiv și cel mai mare acționar al companiei, cu un total de aproximativ 11%.

MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos și a 15 cea mai bogată persoană din lume, și-a văzut averea crescând cu 2,9 miliarde de dolari, după anunțul Pentagonului, adică mai mult  decât cele 2,7 miliarde de dolari pe care le-a donat până acum anul acesta.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: