19 februarie, 2020

GFG Alliance s-a angajat să investească un miliard de euro pentru a moderniza combinatul siderurgic de la Galați, în scopul reducerii emisiilor şi al creșterii producţiei. Un alt miliard de euro va fi cheltuit mai ales în fabricile din Cehia și pentru operațiunile din alte țări din Europa.

Producţia de la Galaţi ar urma să creească până la patru milioane de tone pe an, în timp ce la Ostrava (Cehia) creşterea producţiei ar putea depăşi 50%, potrivit lui Neil Barrell, directorul de operaţiuni globale la GFG, citat de Reuters.

GFG nu a dat publicităţii date actualizate, dar a informat că la Galaţi capacitatea de producţie este de 3,6 milioane de tone anual, iar la Ostrava de trei milioane de tone. Sursele Reuters spun că ambele combinate operează sub capacitate.


GFG Alliance este un grup mondial de companii din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si de servicii financiare.  GFG este controlat de miliardarul indian Sanjeev Gupta și a cumpărat combinatul de la Galați de la ArcellorMittal, prin Liberty House Group.

(Citiți și: „Combinatul ArcelorMittal de la Galați va fi preluat de Liberty House Group, companie înregistrată în Singapore – Comisia Europeană a aprobat tranzacția”)

O parte din lichiditățile promise de magnatul comerțului Sanjeev Gupta vor fi folosite pentru instalarea de furnale electrice, care pot reduce emisiile cu aproximativ 60%.

Totuși, directorul GFG Neil Barrell a asigurat că, deși instalațiile alimentate electric sunt mai flexibile şi au nevoie de mai puţin de jumătate din forţa de muncă faţă de cele clasice pe cărbune, acestea nu vor fi oprite, cel puțin pe termen scurt.

„Pe termen scurt, cele două (tipuri de) instalații vor lucra în tandem, deci locurile de muncă nu sunt amenințate și nu va trebui să demarăm negocieri în acest sens”, a spus Neil Barrell, director de operaţiuni globale la GFG.

Nevoia de a demonstra încredere în propria afacere


Investiția promisă de GFG este menită să fie şi o dovadă de încredere într-o industrie care se luptă cu problemele supra ofertei și pentru care nu se așteaptă rezolvări prea curând, mai ales în condițiile efectelor epidemiei coronavirus din China asupra economiei globale.

Totodată, investiția în reducerea emisiilor poluante ar putea reduce, în timp, costurile legate de acestea. Pe de altă parte, avantajul furnalelor electrice este că pot fi oprite sau pornite mai repede, în funcție de condițiile de piață.

GFG și-a dezvoltat rapid afacerile de la comrțul cu metale, prin achiziții de miliarde de dolari în toată lumea, iar în Europa, în Italia, Belgia, Luxemburg și Macedonia de Nord, în afară de România și Cehia.

GFG are afaceri de 15 miliarde de dolari în 30 de țări din lume, sediul la Londra și centre de decizie în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York.

Conglomeratul este compus din Liberty House, Wyelands – componenta bancară şi financiară şi cea imobiliară, Jahama Estates.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: