fbpx

13 ianuarie, 2025

Mai multe patronate europene au acuzat Bruxelles-ul că nu reușește să combată sistematic abuzurile asupra pieței unice a UE, ceea ce duce la creșterea costurilor pentru companii și la încetinirea creșterii economice, scrie Financial Times.

Numărul procedurilor de încălcare lansate de directoratul pentru piața internă și industrie al Comisiei a scăzut cu 60% în 2023, comparativ cu 2019 — cea mai mare scădere dintre toate directoratele, conform evaluării.

Grupuri industriale, inclusiv Europen, care reprezintă industria de ambalaje, și EuroCommerce, organizația retailerilor, și-au exprimat din ce în ce mai vocal nemulțumirea față de lipsa de acțiune a Comisiei Europene în aplicarea regulilor comune în Europa.


Există îngrijorări semnificative privind lentoarea Bruxelles-ului în a lua măsuri împotriva unor state membre, precum Spania, Italia și Franța, care au adoptat legi naționale ce perturbă lanțurile de aprovizionare și liniile de producție la nivelul UE.

Conform datelor Comisiei, acțiunile împotriva încălcărilor pieței interne au scăzut considerabil din 2020.

Regulile pieței unice stipulează că toate statele membre ale UE trebuie să asigure libera circulație a mărfurilor, serviciilor, forței de muncă și capitalului în interiorul blocului.

Polonia a făcut din aprofundarea pieței unice și eliminarea barierelor una dintre prioritățile mandatului său

Îmbunătățirea pieței unice este obiectivul-cheie al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a revigora economia fragilă a UE și a concura cu China și SUA. Polonia, care a preluat președinția rotativă a UE la 1 ianuarie, a făcut din aprofundarea pieței unice și eliminarea barierelor una dintre prioritățile mandatului său.

Pe 3 ianuarie, Comisia a deschis o consultare pentru dezvoltarea unei strategii a pieței unice, despre care a spus că va „ajuta companiile să se extindă” și va promova furnizarea transfrontalieră de servicii și circulația mărfurilor. Strategia ar urma să „asigure aplicarea deplină a regulilor existente, eliminarea barierelor reglementare și administrative existente și prevenirea apariției unora noi”, a precizat Comisia.

Scădere de 70% a investigațiilor de încălcare a legislației UE


Numărul total de cazuri noi deschise de Comisie împotriva statelor membre pentru încălcări ale legislației UE a scăzut de la 904 în 2020, primul an al mandatului anterior al lui Von der Leyen, la 529 anul trecut, conform evaluării anuale a Comisiei privind aplicarea legislației UE, publicată în iulie.

Numărul procedurilor de încălcare lansate de directoratul pentru piața internă și industrie al Comisiei a scăzut cu 60% în 2023, comparativ cu 2019 — cea mai mare scădere dintre toate directoratele, conform evaluării.

Curtea Europeană de Conturi a menționat într-un raport publicat luna aceasta că, în ciuda îmbunătățirilor, Comisia „încă are nevoie de prea mult timp pentru a închide cazurile de încălcare”.

Comisia a declarat că numărul mai mic de cazuri noi se datorează unei transpuneri mai eficiente a normelor UE în legislațiile naționale de către guvernele statelor membre și unui număr mai redus de directive în general.

O analiză realizată anterior de Financial Times a arătat că acțiunile Comisiei împotriva încălcării regulilor pieței unice au scăzut semnificativ sub conducerea Ursulei von der Leyen.


Von der Leyen „a făcut din aplicarea legislației UE una dintre prioritățile de vârf ale Comisiei”, a declarat un purtător de cuvânt. Bruxelles-ul a trimis 45 de cazuri către Curtea de Justiție a Uniunii Europene în 2023, solicitând sancțiuni pentru statele membre. „Aceasta este o cifră mai mare decât în oricare dintre ultimii 10 ani”, au adăugat.

Intervenția timpurie pentru a sprijini guvernele în transcrierea directivelor în legislația națională a redus numărul încălcărilor, au mai precizat aceștia.

Sute de bariere, raportate de mediul privat

Cu toate acestea, Europen a depus mai multe plângeri la Comisie împotriva măsurilor introduse de statele membre referitoare la etichetarea ambalajelor, despre care industria a declarat că le obligă să stabilească linii de producție separate pentru diferite țări. Stevens, de la Europen, a declarat că aceste măsuri vor intra curând în conflict cu regulamentul blocului privind deșeurile de ambalaje, care va intra în vigoare anul viitor.

Într-o întorsătură ironică, Regatul Unit, care a părăsit blocul în 2020, a amânat modificările propriilor reguli de etichetare a ambalajelor după ce Bruxelles-ul a avertizat că acestea ar încălca legislația UE. Londra dorește să evite impunerea unor sarcini suplimentare asupra companiilor care vând pe piața britanică și europeană sau să crească costurile pentru consumatori, astfel că va aștepta propunerile UE privind reciclarea deșeurilor înainte de a avansa cu propriile reglementări.

Organizația industriei de retail EuroCommerce și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări serioase cu privire la planul Comisiei de a revizui regulile privind practicile comerciale neloiale, susținând că acesta permite statelor membre să aplice unilateral legislația națională în alte țări din UE.


Grupul European Round Table for Industry a publicat în februarie anul trecut un compendiu de 268 de pagini despre „barierele pieței unice” raportate de companii, afirmând că acestea reprezintă doar „vârful aisbergului”. Lista include dificultăți legate de detașarea lucrătorilor în alte state membre până la definiții diferite ale garanțiilor pentru împrumuturile bancare colateralizate.

(Citește și: ”Cristian Grosu / Europa Westfaliană, Europa lui Draghi și Europa României”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: