9 februarie, 2022

Ministerul Educației ia în calcul reintroducerea vacanței din februarie, începând de anul viitor, după ce mai multe asociații din HORECA și Turism au solicitat acest lucru, întrucât scurtarea vacanțelor le-a diminuat semnificativ cifra de afaceri și profitul.

Cererea vine în condițiile în care România are, oricum, cea mai multă vacanță din statele UE, și într-un moment în care elevii au de recuperat golurile de cunoștințe din anii pandemiei.

”Analizăm această variantă, chiar dacă liniile directoare pentru calendarul următorului an școlar au fost deja anunțate”, a declarat Cîmpeanu pentru Educație Privată.


Începând cu anul școlar viitor este posibil ca vacanțele să fie mai multe și mai scurte, potrivit unor surse Digi24.

Declarația a fost făcută de ministrul Sorin Cîmpeanu în contextul mai multor solicitări venite din zona Turism și HORECA. Asociația Transportatorilor pe Cablu din România și 60 de resorturi de schi și snowboard au cerut o vacanță de două săptămâni, în intervalul 1 februarie – 15 martie 2023.

(Citește și: „Cea mai puțină școală, cele mai lungi vacanțe: un copil român pierde un an școlar față de unul neamț până în clasa a 8-a„)

Argumentele Asociației Transportatorilor pe cablu:

  • 1.    O minte sanatoasa nu se poate dezvolta decat intr-un corp sanatos;
  • 2.    Activitatiile in aer liber iarna ajuta la cresterea imunitatii. 
  • 3.    Toate tarile cu munti din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elvetia, Franta, Cehia samd ) au vacante de iarna, in februarie de 2 saptamani. In Germania de pilda autoritatile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adica vacanța pentru sport;
  • 4.    Sistemul educational din Romania a fost implementat in ultimii 32 de ani in asa fel incat copii sa beneficieze de o vacanta de iarna. Exceptie de la aceasta regula o fac doar 2 ani scolari 2019-2020 respectiv 2021-2022;
  • 5.    Romania devine singura tara din blocul comunitar cu reliefe montane care nu va avea vacanta de iarnă;
  • 6.    Implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce aceasta vacanta întregii industrii turistice montane cat si beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală;  

Cele mai lungi vacanțe școlare din UE

Analiza ultimilor ani indică o tendință constantă de extindere a perioadelor de vacanță și zile libere, în detrimentul cursurilor, deși România este deja țara UE cu cel mai scurt an școlar.


În anul școlar 2020 – 2021, elevii români au avut doar 162 de zile de cursuri.

Dacă ritmul de mers la școală se păstrează, elevii intrați acum în clasa I-a vor pierde un întreg an școlar până la intrarea la liceu, comparativ cu copiii din Germania, de exemplu, unde în învățământul primar și gimnazial s-au făcut câte 188 de zile de cursuri, în 2020 – 2021, conform calculelor cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: