Intenția Guvernului de a introduce taxe suplimentare pentru distribuitorii de gaze și energie electrică încalcă principiul predictibilității fiscale și va afecta invstițiile firmelor din domeniu, susține Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
”Ne exprimăm surprinderea că operatorii pieţei de energie nu au fost consultaţi în prealabil asupra unei astfel de intenţii. (…) Aceasta va conduce la o scădere a investiţiilor în reţelele de distribuţie şi, în acelaşi timp, va pune în pericol viitoarele planuri de privatizare, în special cele avute în vedere pentru privatizarea companiilor de distribuţie a energiei electrice”, se arată în comunicatul emis marți de ACUE.
Guvernul a elaborat trei proiecte de ordonanțe care prevăd introducerea unei taxe de 60% din veniturile obținute de companiile de distribuție și comercializare a gazelor prin liberalizarea prețurilor, a unei taxe pe monopolul natural, pentru distribuitorii și transportatorii de gaz metan și energie electrică, precum și o taxă de 0,5% din cifra de afaceri pentru companiile din domeniul extracției resurselor naturale altele decât gazele.
Ce mai spune patronatul din energie
- Deşi stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri ş a legislaţiei în domeniu a fost mereu declarată ca fiind o prioritate pentru autorităţile române, intenţia acestora de a introduce o nouă taxă suplimentară pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice contravine flagrant acestui principiu.
- Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la bază o premisă greşită deoarece tarifele de distribuţie sunt tarife reglementate. În acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul că ANRE, ca instituţie a statului, are în atributii controlul costurilor activităţii de distribuţie.
- Ca urmare, operatorii din sector, indiferent că activează în industria gazelor naturale sau în domeniul energiei electrice, nu au cum să beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distribuţie ca urmare a liberalizării pieţei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi , eventual, obţinute de către producători, în anumite condiţii.
- Pe de altă parte, toate companiile din domeniul distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică au semnat cu statul român contracte de concesiune a activităţii în baza cărora statul încaseaza redevenţe.
- În consecinţă, se poate considera că distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale ar urma să fie supuşi unei duble taxări, atât prin plata redevenţelor cât şi prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intenţioneaza să o introducă.
- De asemenea, ne exprimăm surprinderea că o astfel de taxă se intenţioneaza a fi introdusă acum după ce, din 2009, ANRE a îngheţat tarifele la distribuţie şi nu le-a indexat nici măcar cu rata inflaţiei, decizie care a redus semnificativ veniturile distribuitorilor de gaze naturale şi energie electrică.