fbpx

20 ianuarie, 2025

Interesul pentru energia nucleară este din nou în prim plan pe fondul crizei energetice pe care o traversează Europa și boom-ul centrelor de date din SUA. După decenii de scădere abruptă a sectorului nuclear, și pierderea încrederii publicului în siguranța centralelor nucleare, asistăm la reluarea investițiilor în noi proiecte.

În SUA, Legea pentru reducerea inflației a Administrației Biden a contribuit la revenirea în atenție a nuclearului, prin facilitățile fiscale și subvențiile acordate sctorului.

Unii dintre cei mai mari susținători ai energiei nucleare sunt marile companii tehnologice pentru care alimentarea cu electricitate a centrelor de date pentru Inteligența Artificială, aflate în dezvoltare explozivă, este esențială. Sunt avute în vedere centralele cu reactore mici modulare (SMR) care se află încă în faza de cercetare-dezvoltare.


Acest tip nou de reactor pe care noile start-up-uri încearcă să le dezvolte nu folosește aceleași tehnologii care au căzut în dizgrație în ultimele decenii după tragediile de la Cernobîl și Fukushima. Principalele dezavantaje ale cntralelor nucleare clasice constau în costurile de construcție inițiale extrem de mari și sarcina suplimentară, costisitoare de asemenea, a depozitării deșeurilor nucleare periculoase.

Noii susținători ai energiei nucleare doresc să elimine în mare parte din cheltuieli prin lansarea unor versiuni mai mici de reactoare care pot fi produse în serie și instalate la fața locului cu costuri mult mai mici.

În prezent, s-a declanșat cursa pentru a produce microreactoare nucleare, cu dimensiuni asemănătoare cu cele ale unui container și care se montează în baterii în funcție de puterea care trebuie generată.

Aceste microreactoare pot avea o gamă foarte largă de aplicații și pot fi complet automatizate funcționând practic fără personal de opereare și întreținere. În schimb pot fi operate de la distanță în mod autonom. Ca urmare, sunt costuri mult mai mici de instalare și operare.

Însă aceste SMR-uri au un mare dezavantaj. Cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de ceea ce susțin dezvoltatorii acestor reactoare de mici dimensiuni, reactoarele modulare produc mult mai multe deșeuri radioactive la o putere echivalentă și ar putea ridica probleme de mediu chiar mai mari decât centralele nucleare clasice. „Rezultatele cercetărilor noastre arată că majoritatea proiectelor de reactoare modulare mici generează de la de două ori până la de 30 de ori mai multe deșeuri radioactive” spune Liday Krall, autorul studiului realizat în cadrul universității Stanford. „Aceste rezultate sunt în contrast puternic cu beneficiul costurilor și a deșeurilor reduse pe care dezvoltatorii le susțin în cazul tehnologiilor nucleare avansate”. Unii membri ai comunității științifice au fost mult mai drastici: „Spuneți nu reactoarele modulare mici” a titrat recent recent Bulletin of Atomic Scientists.


Cu toate acestea, vocile care se opun implementării micilor și microreactoarelor sunt în minoritate, în timp de industria nucleară susținută de Silicon Valley avansează cu viteză maximă. Țările europene se află și ele în cursă și este puțin probabil ca problema deșeurilor nucleare să stopeze dezvoltarea acestor noi reactoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: