14 decembrie, 2018

Forța de securitate a Kosovo

Parlamentul de la Pristina a votat vineri o lege privind crearea unei armate kosovare, decizie care stârneşte preocupare în rândul minorităţii sârbe din Kosovo şi la Belgrad, anunță Reuters.

„Regret că a fost luată această decizie în ciuda preocupărilor exprimate de NATO (…) Consiliul Atlanticului de Nord va fi nevoit de acum să reexamineze angajamentul NATO față de Forțele de securitate din Kosovo. Toate părțile trebuie să vegheze ca această decizie să nu exacerbeze și mai mult tensiunile în regiune”, a fost reacția secretarului general NATO Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, administrația americană afirmă că Kosovo are tot dreptul să dețină propria armată regulată.


Deputaţii kosovari au adoptat în unanimitate- 107 de aleşi prezenţi- proiectul legii care acordă mandat militar Forţelor de securitate din Kosovo (KSF), ce numără în prezent circa 2.500 de membri și desfășoară în principal misiuni de securitate civilă. Cei zece aleşi ai minorităţii sârbe au boicotat sesiunea.

Textul adoptat precizează că forţele vor fi însărcinate cu ”asigurarea integrităţii teritoriale a ţării, apărarea proprietăţii şi intereselor Republicii Kosovo, susţinerea autorităţilor civile în caz de catastrofă şi participarea la operaţiuni internaţionale”.

După războiul dintre forţele sârbe şi rebeli kosovari albanezi dintre 1998 şi 1999, soldat cu peste 13.000 morţi, securitatea şi integritatea teritorială din Kosovo sunt vegheate de o forţă internaţională condusă de NATO, KFOR.

Deşi forţa ei nu se va compara cu cea a armatei sârbe, decizia privind crearea armatei kosovare survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, după ce aceasta din urmă a impus taxe vamale asupra produselor sârbeşti, iar dialogul mediat de Uniunea Europeană se află într-un punct mort.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: