15 februarie, 2019

Proiectul de buget a fost adoptat cu 275 voturi „pentru”, 122 „contra” şi 2 abţineri.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat vineri, în plenul reunit al Parlamentului, înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

Premierul a menţionat că anul 2019 este ”anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală. Viorica Dăncilă a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior. Raportările sunt făcute însă la execuția bugetară (cât s-a cheltuit efectiv) și nu la suma alocată la începutul anului trecut.


Proiectul de buget pe 2019, prezentat în urmă cu o săptămână de Ministerul Finanţelor, este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. După votul din Parlament, deficitul a urcat la 2,76%, ca efect al majorării alocațiilor pentru copii.

Majorarea alocațiilor (inițiativă PNL) și diminuarea fondurilor serviciilor secrete (inițiativa lui Liviu Dragnea) și cele repartizate partidelor cu reprezentare parlamentară (propunere Pro Romania) au fost principalele mize ale votului parlamentar.

Printre ministerele care au cel mai mult de câştigat în acest an față de 2018 sunt Ministerul Transporturilor, un plus la buget de 54,9% faţă de bugetul alocat anul trecut, până la 11,66 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii, +64,6%, până la 9,486 miliarde de lei, şi Ministerul Educaţiei, +46,7%, până la 30,83 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2019.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Ministerul Comunicaţiilor au printre cele mai mari scăderi.


De precizat: proiectul de buget nu a luat în calcul veniturile anunțate la momentul emiterii Ordonanței 114/2018, care va fi foarte probabil modificată în viitorul apropiat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: