Birourile reunite ale celor două camere au decis luni ca Parlamentul să dezbată, marţi, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de Opoziţie.
Este a treia tentativă a AUR, SOS și POT de punere pe ordinea de zi a Parlamentului a acestei dezbateri.
Teoretic, aceste trei formațiuni nu au voturile necesare pentru a decide suspendarea.
Ionuț Moșteanu: ”Toate partidele au votat pentru demararea procedurii”
„Klaus Iohannis este președintele care unește. Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri de suspendare și convocarea plenului reunit de la ora 10. Mâine dimineață, la ora 10, în plenul reunit vom trimite către Curtea Constituțională această sesizare și vom cere un aviz consultativ, conform procedurii.
Tot conform procedurii, Puterea ar putea să facă și o comisie parlamentară prin care să caute mai multe motive de neconstituționalitate, dar îi avertizez de acum pe cei de la PSD și PNL să nu mai tragă de timp, au tergiversat suficient acest demers legitim pe care îl cere toată societatea, pe care îl cer inclusiv voci de Putere.
Am văzut vocea lui Ilie Bolojan, care a spus că ar fi o supapă socială să plece Klaus Iohannis, am văzut vocea lui Kelemen Hunor, care a spus că îi va cere demisia. Îi avertizez din nou să nu mai tragă de timp. Să lase această procedură să meargă înainte”, a declarat luni deputatul USR Ionuț Moșteanu.
Președintele Klaus Iohannis și-a extins mandatul, invocând unul dintre cele trei articole din Constituție care reglementează durata mandatului de șef al statului, după ce CCR a anulat, anul trecut primul tur al alegerilor prezidențiale.
(Citește și: ”Kelemen Hunor, despre eventuala demisie a lui Klaus Iohannis: Ar fi varianta corectă, ne-ar ajuta pe toți”)
***