8 octombrie, 2023

Ministerul Energiei a publicat vineri proiectul legii privind construirea de parcuri eoliene offshore în Marea Neagră despre care afirmă că ne duce „cu un pas mai aproape de energia eoliană offshore în România”. Un pas mic dat fiind faptul că primele concesiuni vor fi acordate în cel mai bun caz la finele anului 2025. Iar primele turbine eoliene din Marea Neagră vor fi conectate la sistem cel mai devreme în 2030.

Proiectul a fost trimis în avizare interministerială, după care urmează aprobarea în ședință de guvern, votul în Parlament și promulgare.

Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puțin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 și 300 GW până în 2050.


Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW, iar legea prevede acordarea de ajutoare de stat până la o capacitate instalată de 3 GW.

Ajutoare de stat în limita unei capacități instalate de 3 GW

Ajutorul de stat se acordă sub forma unei scheme de sprijin de la construire până la exploatarea parcurilor eoliene offshore pentru concesionarii perimetrelor maritime, cu condiția ca până la punerea în funcțiune să nu depășească 8 de la semnarea contractului de concesionare.

Perimetrele care vor face obiectul concesionării vor fi anunțate până în iunie 2025, pe baza unui studiu care va fi inițiat de Ministerul Energiei.

Contractul de concesiune se încheie pentru o perioadă de cel mult 30 de ani, cu posibilitatea unei singure perioade de prelungire de cel mult 10 ani.


În cadrul perioadei de concesiune, concesionarii au dreptul să exploreze perimetrul eolian offshore pentru o durată de maximum 2 ani, cu drept de prelungire de maximum 6 luni.

Redevențele datorate statului se vor plăti anual într-o cotă procentuală stabilită prin HG până la data de 30 iunie 2025.

Redevența obținuță prin concesionare se face venit după cum urmează:

a) 10% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare, ori o construcție afectată exploatării;

b) 10% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare, ori o construcție afectată exploatării;

c) 80% la bugetul de stat.

De asemenea, titularii contractelor de concesiune vor mai plăti către bugetul de stat o taxă pentru activitatea de exploatare a resurselor eoliene, aprobată prin hotărâre a Guvernului până la data de 30 iunie 2025.

Taxa pentru activitatea de exploatare se stabileşte pentru suprafața perimetrului concesionat construit și pentru suprafața ocupată de cablurile electrice subacvatice de legătură cu punctele de racordare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: