8 aprilie, 2021

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a trimis miercuri o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție – Didier Reynders, și pentru buget și administrație – Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie 2021, când ar putea începe activitatea de investigație și de urmărire penală, potrivit unui anunț al instituției.

De la numirea Colegiului EPPO au fost adoptate „decizii-cheie” pentru înființarea EPPO, cum ar fi recrutarea personalului pentru biroul central din Luxemburg și punerea la punct a unui sistem de gestionare a cazurilor, care este „complet operațional”, ”gata de utilizare”, arată comunicatul.

„Din nominalizările făcute până în prezent de statele membre participante, Colegiul EPPO a numit deja procurori europeni delegați în 10 state membre participante. Potrivit informațiilor disponibile în prezent, în celelalte state membre, procedurile de selecție sunt în curs”, mai precizează EPPO.


“Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depășește 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre”, precizează comunicatul CJUE.

EPPO are sediul la Luxemburg.

Un număr de 22 de state membre participă la această cooperare consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).

EPPO estimează că numărul cazurilor inițiale ce vor intra în lucru va fi de aproximativ 3.000, urmând ca alte 2.000 să se adauge în fiecare an, pe măsură ce se vor stabili și procedurile de colaborare cu cele cinci state rămase în afara jurisdicției primului parchet european.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: