20 august, 2014

Conflictul din Ucraina a făcut 34 de victime în ultimele 24 de ore, spun autorităţile regionale Ucrainene citate de Agerpres. Alţi 29 de oameni au fost răniţi. Paradoxul acestui conflict este că armele folosite de separatişti, livrate de Rusia sunt, de fapt, produse în Ucraina, arată Washington Post.

Industria militară ucraineană livrează Rusiei motoare pentru elicopterele de luptă şi pentru navele Rusiei şi rachete aer-aer instalate pe avioanele de luptă. În plus, Ucraina mai livrează tehnologie pentru tancuri şi asigură mentenanţă pentru rachetele nucleare. Sistemele de ghidaj ucrainene ajută sateliţii de avertizare timpurie să rămână pe orbită, iar cercetătorii de la o bază ucraineană au creat cea mai grea rachetă balistică intercontinentaşă, SS-18 Satan.

Analiştii ruşi spun că cele două ţări au industriile militare atât de integrate încât orice încetare a cooperării ar pune serios în pericol ambiţiosul program de modernizare al armatei ruse.

Ucraina vrea să oprească livrările de produse militare în Rusia


Noile autorităţi de la Kiev s-au angajat să oprească aceste exporturi spre Rusia. O lege votată săptămâna trecută le dă posibilitatea să facă asta. Ele susţin că echiparea armatei ruse este echivalentă cu înarmarea duşmanului pe timp de război, un inamic care trimite sprijin militar separatiştilor.

Totuşi, decizia autorităţilor se loveşte de reprezentanţii industriei militare şi de angajaţii în fabricile de armament. Cum este cazul Motor Sich, care are 27.000 de angajaţi care construiesc motoare pentru eliceptere şi avioane militare.

Economiile rusă şi ucraineană sunt puternic conectate. Iar acum, după nouă luni de conflict, economia Ucrainei este în recesiune profundă şi nu îşi poate permite să piardă locuri de muncă, mai ales în regiunea industrializată din est, în care sunt multe dintre fabricile din industria apărării.

Petro Poroşenko a emis un decret de oprire a exporturilor de produse de apărare rusiei. Dar el nu a avut efect, întrucât managerilor fabricilor din industria de apărare nu li s-a cerut formal oprirea exporturilor. Iar aceştia spun că, dacă ar fi făcut-o, atunci companiile lor ar fi intrat în colaps.

O afacere de un miliard de dolari pe an


Livrările în Rusia ale fabricilor din domeniul apărării ucrainene se ridică anual la un miliard de dolari, apreciază Anton Mikenko, expert la un thin-tank din Kiev. Ucraina este al optulea exportator de armament din lume, potrivit datelor de la Institutul internaţional de Cercetare a Păcii din Stockhom. Iar 70% din exporturile de apărare ale Ucrainei se îndreaptă spre Rusia.

Moscova caută alţi furnizori pentru echiparea armatei

Faptul că Ucraina este un furnizor important pentru armata rusă şi livrările companiilor ucrainene sunt esenţiale pentru efortul de miliarde de dolari de modernizare a armatei ruse ar putea fi, speculează analiştii americani, unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin nu vrea ca Ucraina să cadă în sfera de influenţă a occidentului.

Rusia a dezvăluit planuri prin care să fie mai puţin dependentă de exporturile ucrainene, planuri „esenţiale pentru securitatea militară şi economică a Rusiei, independenţei şi suveranităţii tehnologice”, a afirmat Vladimir Putin recent, într-o întâlnire cu consilierii lui.

Sistarea exporturilor ucrainene ar putea în mare dificultate noile planuri de înarmare şi modernizare ruse

Rusia are nevoie de 3000 de motoare pentru echiparea elicopterelor de luptă. Până acum a reuşit să producă doar unul şi posibilităţile sunt de a produce 50 pe an. Însă la numărul de 3000 trebuie să ajungă în doi sau trei ani, potrivit experţilor ruşi.

Aşa că livrările de la Motor Sich sunt esenţiale. la fel şi cele de la compania Yuzhmash, care face rachete şi focoase, sau cele de la compania Antonov, care produce avioane.

Colaborare esenţială în privinţa forţelor nucleare

Majoritatea focoaselor sunt produse în Ucraina, de către fabricile înfiinţate în perioada sovietică. De altfel, procentul se ridică la 80%. În plus, este vorba şi despre componente esenţiale, precum sisteme de control şi de fixare a ţintei.

Experţii ucraineni continuă şi astăzi să facă inspecţii la siturile cu rachete strategice ruse, pentru a verifica perfecta funcţionabilitate a acestora. Şi pentru certificarea tehnică, esenţială pentru rachetele Satan, care au şi ele 25 de ani şi trebuie să fie operabile până în 2020, când vor fi înlocuite de cele produse în Rusia, ICBM – Sarmat.

Rusia speră că, deşi relaţiile dintre Kiev şi Moscova devin tot mai dificile, cooperarea militară să fie ultima componentă la care se renunţă. Pentru că ar reprezenta un mare pas înapoi în planurile de modernizare a armatei ruse.

Iar cum 30% din exporturile ucrainene sunt reprezentate de produse din sectorul apărării, iar companiilor ucrainene le-ar fi greu să facă faţă concuurenţei de pe aglomerata piaţă europeană, această interdependenţă ar putea fi un pas de pornire într-o găsire a soluţiei la criză. dacă nu, atunci va alimenta şi mai mult dorinţa Moscovei de a nu scăpa Ucraina din sfera sa de influenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: