Liderii USL însărcinați cu descentralizarea, Liviu Dragnea și Klaus Iohannis, au avut marți o a doua rundă de discuții pe acest subiect, la întâlnire participând și o parte din cei implicați în această mare operațiune: ministrul Sănătății – Eugen Nicolăescu, ministrul Internelor – Radu Stroe, reprezentanți ai consiliilor municipale și ai consiliilor județene, precum și de la Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului.
La încheierea ședinței, Liviu Dragnea a declarat că descentralizarea se va face printr-o lege, nu prin ordonanță de urgență, așa cum se vehicula până acum.
A fost discutată maniera în care principalele servicii publice vor trece în gestiunea și susținerea administrațiilor locale. Astfel:
Serviciul de ordine publică
- Nu s-a ajuns încă la un acord pe tema descentralizării serviciului de ordine publică, decizia politică urmând a fi luată în USL.
- PSD susţine ca ordinea publică să fie descentralizată, dar a subliniat că acest lucru nu reprezintă „piesă de rezistenţă” în procesul de descentralizare.
- Klaus Iohannis a precizat că PNL susţine contrariul, respectiv faptul că serviciul de ordine publică nu trebuie să fie descentralizat, ci, din contra, e necesar ca acesta să rămână în continuare la Ministerul de Interne.
- Săptămâna viitoare, în comisia mixtă PSD-PNL, va avea o nouă discuție pe acest subiect, decizia urmând a se lua politic, în USL, dacă în Comisie nu se va ajunge la un punct comun.
Serviciile de ambulanță
- Serviciul de ambulanţă judeţean nu va fi descentralizat, ci, dimpotrivă, se va integra în sistemul SMURD.
- Decizia ca serviciul de ambulanţă judeţean să nu fie descentralizat a fost luată la nivelul comisiei mixte PSD-PNL, în urma argumentelor aduse de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi de către secretarul de star Raed Arafat.
Instituțiile subordonate Ministerului Muncii
- Reprezentanţii de la ministerul Muncii, de la Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă au suţinut că nu se poate descentraliza nimic de la aceste două structuri.
- Liviu Dragnea a spus că ştia de la început că reprezentanţii Ministerului Muncii nu doresc descentralizarea acestor structuri, dar a refuzat să-și spună propria opinie în această problemă: ”Eu am un punct de vedere aparte în ce priveşte ANOFM, punct de vedere care a fost întărit şi după discuţia din seara asta cu reprezentantul acestei struc turi. Dar este un punct de vedere pe care o să-l prezint prim-ministrului întâi”, a spus vicepremierul, citat de MEDIAFAX.
- Klaus Iohannis a precizat că cei doi reprezentanţi ai ANPS şi ANOFM nu au reuşit să lămurească membrii Comisiei mixte de ce nu se poate ca aceste structuri să fie descentralizate.
Bugetul instituțiilor descentralizate
- Pentru anul 2014, sumele corespunzătoare instituțiilor descentralizate și prevăzute în bugetele ministerelor se înregistrează separat, în anexele bugetului de stat, pentru a fi transferate către autoritățile locale.
- Pentru 2015, se va elabora un act normativ prin care se stabilește un cost standard pentru fiecare atribuție transferată și, în fiecare an, se vor asigura de la bugetul de stat sumele necesare, în funcție de aceste costuri standard. Sumele vor fi mai mici decâtcele cheltuite acum, a asigurat Liviu Dragnea.
- Veniturile: ”o mare parte din încasări” vor rămâne la nivelul județului, iar o cotă parte merge la nivel național. Nu se știe încă la cât o să se ridice cota parte, a spus Liviu Dragnea.