20 aprilie, 2017

Pachetul de legi pe justiție poate fi trimis în Parlament „și mâine”, dacă se dorește „o treabă în salturi”, și nu „o treabă temeinică și riguroasă”, a declarat joi ministrul Tudorel Toader.

El a răspuns astfel criticilor lansate de Liviu Dragnea imediat după sosirea din vacanța de Paști.

O replică dură i-a oferit liderului PSD și premierul Sorin Grindeanu, care a declarat, tot joi, că proiectul va fi trimis Parlamentului doar după ce se va încheia dezbaterea publică, indiferent cine solicită urgentarea procedurilor.


Liderul PSD l-a avertizat pe ministrul Justiției că nu beneficiază de susținere „la nesfârșit”, ci doar dacă o „coerență și un termen cât de cât realist” în elaborarea pachetului de legi pe justiție:

„O să cer o audiență la Ministrul Justiției, după ce mi-o avizează că să îi explic că Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul ăsta.

Întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe.

Cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt enunțate public și finalizate. Beneficiază de orice susținere în condițiile în care există o coerență și un termen cât de cât realist. Nu poți beneficia de susținere la nesfârșit, beneficiezi câteva luni și mai vedem după-aia, a spus Dragnea.

Replica ministrului Justiției: „Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite și mâine”


În ceea ce privește legea grațierii, ministrul Tudorel Toader a explicat de mai multe ori că trebuie gândit, mai întâi, un set de măsuri complementare, fiindcă eliberarea unui număr de deținuți rezolvă problema doar parțial și temporar.

„Avem soluții complementare la nivel de legislație, la nivel de aplicare a legii, la nivel de modernizare a penitenciarelor existente, de construire a unor pavilioane noi, finalizarea construcției celor două noi penitenciare”, a declarat ministrul, joi, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, după întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În ceea ce privește celelalte legi, în special modificarea codurilor penale, Toader a explicat că este nevoie de timp pentru o treabă riguroasă și care să respecte și cerințele consultărilor și dezbaterilor:

„Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite și mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât și pe formă, să facem o evaluare completă a celor trei legi (…) atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol.

Consultăm CSM, toate instituțiile participante la actul de justiție, îl punem în transparență decizională, îl însușește Guvernul și îl transmitem la Parlament ca proiect de lege.

Numai în momentul acela putem să avem cugetul și inima împăcate că am făcut un demers care să fie funcțional, viabil, necesar sistemului justiției. Numai în acel moment putem considera că modificările aduse pachetului de legi ale justiției vor putea cu adevărat să îmbunătățească activitatea de înfăptuire a justiției„, a explicat ministrul Toader.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader, rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și fost judecător al Curții Constituționale, a intrat într-o polemică și cu fostul ministru al Justiției Florin Iordache.

Dânsul (Florin Iordache – n. red.) are perpectiva de a privi în viitor. Eu am șansa de a privi în trecutul dumnealui”, a declarat Tudorel Toader, referindu-se la criticile aduse de vicepreședintele Camerei Deputaților din cauza lipsei din proiectul de modificare a codurilor penale a pragului minim pentru abuz în serviciu.

Politicienii își doresc un plafon minim al prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu, aceasta fiind o modalitate de a scăpa numeroși aleși, printre care și pe Liviu Dragnea, de dosare penale.

În proiectul elaborat de Florin Iordache și care a fost adoptat de guvern prin celebra OUG 13, exista un prag de 200.000 de lei. Prejudiciul din Dosarul Bombonica, în care este acuzat și Dragnea, este de aproape 110.000 lei.

Premierul Grindeanu: Vom transmite proiectul, indiferent cine solicită acest lucru, când dezbaterea publică va fi încheiată

Un răspuns chiar mai dur a venit din partea premierului, care a sugerat că presiunile lui Liviu Dragnea pentru accelerarea procedurilor sunt inutile:

„Ne-am angajat că vom face un proces transparent, prin care să consultăm toate instituțiile și nu numai, ONG-uri ș.a.m.d. (…) Pe site-ul Ministerului Justiției se află acel proiect de lege (…) de punere în concordanță a deciziilor Curții Constituționale cu Codul penal și Codul de procedură penală.

Este în proces de dezbatere publică acest proiect.

Vom transmite către Parlament — indiferent cine solicită acest lucru — acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată”, a declarat prim-ministrul Grindeanu, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă comună cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: