11 martie, 2020

Lupta cu coronavirus depășește sfera sanitară, instituții și state membre încercând în egală măsură să protejeze economia de influențele pe care le manifestă măsurile de carantină asupra afacerilor la nivel global.

Reacție rapidă a FMI

FMI a anunțat, încă de săptămâna trecută, acordarea unei finanţări de urgenţă de 50 miliarde de dolari pentru rezolvarea dificultăţilor provocate de epidemia de coronavirus, în condițiile în care fondul estimează că extinderea continuă a epidemiei va duce creşterea economiei globale sub nivelul înregistrat în 2019.

Pentru statele cu venituri scăzute, FMI acordă până la zece miliarde de dolari printr-o finanţare de urgenţă care poate fi accesată fără un program FMI complet. Alte state membre pot accesa Instrumentul de finanţare rapidă, prin care s-ar putea furniza până la 40 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente.

Comisia Europeană: 25 de miliarde de euro la dispoziția economiilor afectate


Președintele Comisiei Europene a anunțat luni Inițiativa de investiții ”Corona Response”, adresată sistemelor naționale de asistență medicală, IMM, piețelor muncii și ”părții vulnerabile a economiilor”, care va beneficia de un fond de 25 miliarde euro. Alte propuneri concrete vor fi anunțate săptămâna viitoare, luni, după reuniunea Eurogrup.

Pentru a contribui la atenuarea impactului epidemiei, Comisia Europeană va prezenta în următoarele zile și o legislație specifică pentru a reduce temporar din obligațiile companiilor aeriene în ceea ce privește utilizarea sloturilor orare, conform legislației UE.

Italia: 25 miliarde de euro pentru atenuarea impactului asupra economiei

Italia, cea mai afectată țară UE de epidemia coronavirus, alocă 25 miliarde de euro pentru a ajuta economia să facă faţă impactului epidemiei de coronavirus, a declarat miercuri premierul Giuseppe Conte. Întreaga ţară a fost plasată în carantină, o mare parte din activitatea economică a paralizat și nimeni nu se îndoiește că pentru Italia urmează recesiunea.

Spania: facilități și lichidități acordate firmelor

Guvernul Spaniei a anunțat facilități fiscale acordate companiilor cu scopul ca acestea să nu înceapă să concedieze angajați. Companiile cele mai afectate, din zona de turism  sau transporturi, vor beneficia de credite fără dobândă.


Angajații din administrație lucrează de acasă, prezența oamenilor în instituții a fost limitată drastic.

Grecia: plata TVA se suspendă 4 luni

Grecia, care are şi un început de criză a refugiaţilor pe cap, a anunţat măsuri de relaxare fiscală: suspendarea cu patru luni a plăţilor TVA şi a con­tribuţiilor la asigurări sociale care ar fi trebuit făcute la sfârşitul lunii martie. Gguvernul elen a mai încura­jat anga­ja­torii să aplice sche­me de lucru de acasă şi să aplice munca în schimburi.

Marea Britanie: Băncile preiau inițiativa

Băncile au luat iniţiativa spri­ji­ni­rii companiilor. Lloyds Banking Group, de exemplu, a anunţat deschiderea unei linii de finanţare, de 2 mi­li­ar­de de lire sterline, fără comisioane, pentru companii mici.

Banca Angliei a scăzut miercuri dobânda de bază, de la 0,75%, la 0,25%.

Slovenia: credite și amânarea plății taxelor

Slovenia a anunțat set de măsuri care vor costa statul, în total, 998 de milioane de euro. Aceste măsuri se adresează în special companiilor, cărora li se acordă amânări la plata taxelor, garanţii de stat pentru credite mari şi linii de credit în condiții mai vaforabile pentru IMM.

Portugalia: flexibilizarea Codului Muncii, sprijin pentru angajați

Guvernul portughez a anunțat luni primele măsuri cu caracter economic. A fost propusă schimbarea legislației, astfel încât companiile să poată suspenda temporar contractele de muncă dacă vânzările au scăzut cu 40% în ultimele trei luni (comparativ cu anul trecut) din cauza epidemiei.

Angajații afectați de aceste suspendări temporare vor primi două treimi din salariu (maximum 1905 euro), sumă din care 70% e suportată de stat, 30% de către angajatori. Guvernul a amânat plata unor taxe la bugetele de stat.

Germania: Șomaj parțial, relaxare fiscală, credite

Guvernul german a anunţat, tot luni, un pachet de măsuri destinat să susţină economia, principalele măsuri vizează: facilitarea recursului la şomajul parţial al salariaţilor pentru companiile în dificultate, acordarea de credite în caz de probleme de trezorerie şi un pachet suplimentar de 12,8 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru investiţii în infrastructură.

De asemenea, Guvernul de la Berlin a anunţat măsuri de relaxare fiscală, precum reguli de amortizare mai favorabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: