29 decembrie, 2020

”De astăzi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă”, a afirmat marți președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul declarațiilor comune făcute la Chișinău cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis.

Este prima vizită a unui șef de stat la Chișinău după ce Maia Sandu a preluat mandatul de președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie.


După discuții tete-a-tete, a fost adoptată o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral. Vizita președintelui României are ca obiectiv transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul Preşedinte al Republicii Moldova.

Maia Sandu: Accentuez deschiderea noastră față de investiții românești

Președintele Republicii Moldova a declarat:

  • Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici la Chișinău în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț… De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. O spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.
  • România a fost alături de Moldova din prima zi de independență- ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Zeci de mii de copii și tineri au învățat în liceele și universitățile din România și au fost primiți ca acasă.
  • În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19. România a venit și cu investiții în domenii strategice: conducta Iași – Ungheni – Chișinău, România e cel mai important partener comercial al Moldovei. Accentuez deschiderea noastră față de investițiile românești.
  • Cetățenii Moldovei au nevoie în continuare de ajutor pentru a ieși cu bine din criza sanitară și economică. Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând. Va trebui să depășim și efectele crizei economice. Și aici contăm pe sprijinul României.
  • Moldova și România au o limbă comună, o istorie și cultură comune. Vreau să organizăm un forum de afaceri. Sper să reușim în următorii ani să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Construcția unui pod nou va conecta cetățenii Moldovei de Iași și de autostrada care va lega estul Europei de UE.
  • Aceste deziderate se regăsesc în declarația comună adoptată azi, prin care ne-am exprimat hotărârea de a aprofunda cooperarea și de a acționa împreună pentru îndeplinirea obiectivelor comune.

Klaus Iohannis: Contați, doamnă Președinte, pe ajutorul meu și al României

  • Mă bucur că această vizită se realizează pe fondul unui vot masiv în favoarea reformelor democratice, acest vot clar reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Moldova să se îndrepte. Sper ca toate forțele politice să înțeleagă acest semnal limpede.
  • Numai prin implementarea completă a reformelor Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, prosper, stabil. România își dorește ca Moldova să prospere iar cetățenii să se bucure de instituții democratice și puternice. Vom urmări menținerea menținerea și promovarea Moldovei ca temă prioritară pe agenda UE.
  • Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Moldovei. Suntem alături de președintele Maia Sandu și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care e nevoie pentru implementarea programului său.
  • Anunț un nou pachet de sprijin din partea României. Susținerea procesului de vaccinare anti-Covid prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea unei echipe de experți români care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. România va furniza medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților Covid-19.
  • Știu cât de afectați au fost agricultorii. România va acorda ca ajutor extern a unei cantități de 6.000 de tone de motorină.
    Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia Justiției, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a protocolului de cooperare în Educație. Am luat notă de aprobarea inițierii negocierilor pentru acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor.
  • Am convenit că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, în special în energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații. Avem întreaga disponibilitate pentru a realiza investiții în beneficiul tuturor cetățenilor Moldovei, indiferent de zonă sau limba pe care o vorbesc.
  • Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei Președinte Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București. Vă rog să contați, doamnă Președinte, pe ajutorul meu și al României!


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: