OUG privind extinderea accesului clinicilor private la programele naționale de sănătate, care cuprindea inclusiv acordul ca acestea să ofere, în prmeieră, servicii de urgență, nu poate intra în vigoare, conform Consiliului Legislativ.
Un document al acestei instituții, publicat pe Facebook de Victor Ponta, arată că proiectul a venit la Consiliu după moțiunea de cenzură ce a dus la căderea Guvernului Ludovic Orban, astfel încât executivul interimar nu mai putea adopta decât acte ce țin de administrarea țării, dar nu și acte ce promovează politici noi.
În plus, menționează Consiliul Legislativ, un act nu poate fi adoptat fără avizul acestei instituții, lipsa acestuia fiind motiv de neconstituționalitate a ordonanțelor aprobate, conform unor decizii ale CCR.
OUG pentru sănătatea a fost adoptată pe 4 seara, în ajunul votării moțiunii de cenzură, și nu avea avizul Consiliului. Astfel, ea nu poate intra în vigoare.
Guvernul Ludovic Orban a aprobat marți seara, cu mai puțin de 24 de ore înainte de a fi demis, 25 de ordonanțe de urgență. Una singură, cea privind statutul polițiștilor din penitenciare a fost publicată până vineri, iar mai multe surse au acuzat că nu toate proiectele aprobate marți aveau avizele necesare.
Premierul Ludovic Orban a recunoscut indirect acest lucru, într-un interviu acordat Digi24, dar a susținut că OUG-ile pot fi adoptate și fără avizul Consiliul Legislativ:
Adoptarea ordonanţelor de urgenţă se face şi fără avizul Consiliului Legislativ. Ele toate se duc la Consiliul Legislativ.
Avizul este însă obligatoriu, chiar dacă consultativ, conform Legii 73/1993 privind organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ.
Textul OUG pentru sănătate, ca și al celorlalte documente adoptate marți, nu se cunoaște, proiectul nefiind publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.