Între 2.000 și 3.000 de persoane (potrivit mai multor surse) protestează miercuri seara în fața Palatului Victoria, față de intenția Guvernului de a adopta o Ordonanță de Urgență de grațiere a mai multor pedepse.
Protestul din Capitală a fost anunțat și organizat pe rețelele sociale și a început cu un miting în Piața Universității, de unde coloana manifestanților a blocat Bulevardul Magheru și a pornit spre Piața Victoriei.
Se scandează „România, trezește-te”, „La pușcărie fără avuție”, „Demisia”, „Audiați și condamnați”, „La închisoare nu la guvernare”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „PSD, ciuma roșie”.
Marșul se desfășoară pe două benzi de circulație și polițiștii îi însoțesc pe demonstranți fără a-i sili să urce pe trotuar.
Mitinguri de câteva sute de persoane au mai avut loc ori se desfășoară încă, la Cluj-Napoca, la Sibiu, Iași, Timişoara și Craiova.
La Cluj a avut loc un conflict între jandarmi și câțiva protestatari, după ce forțele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze. Oamenii au refuzat și au început să scandeze ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine”.
Protestul vine după ce, miercuri, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.
Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.