Miniştrii de externe din statele Uniunii Europene au convenit, luni, de principiu, lansarea procedurilor de sancţionare a Rusiei din cauza otrăvirii disidentului Aleksei Navalnîi.
Acordul politic prevede finalizarea rapidă a procedurii pe baza propunerilor Franţei şi Germaniei, au precizat trei surse diplomatice. „Ideea este să ne mişcăm repede”, a declarat unul dintre diplomaţii citaţi de Reuters și preluați de Agerpres.
Berlinul şi Parisul şi-au prezentat propunerea la reuniunea miniştrilor UE de la Luxemburg, după ce au explicat că Uniunea nu a primit o explicaţie credibilă din partea Moscovei în legătură cu depistarea agentului neurotoxic Noviciok în organismul opozantului Aleksei Navalnî. Depistarea neurotoxinei a fost confirmată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Franţa şi Germania au estimat că otrăvirea s-ar fi putut produce doar cu implicarea autorităţilor ruse.
Aleksei Navalnîi, un critic înfocat al preşedintelui Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, şi-a pierdut cunoştinţa într-un zbor intern din Siberia pe 20 august şi două zile mai târziu a fost transportat în Germania în comă.
Franţa şi Germania le-au propus statelor partenere ca mai multe persoane şi o companie rusă ce produce Noviciok, un agent neurotoxic a cărui utilizare este interzisă, să figureze pe lista europeană a sancţiunilor create pentru utilizarea armelor chimice.
Lista propusă conţine deja opt nume şi un centru de cercetare din Siria. Sancţiunile europene constau în interdicţia de a primi vize şi în îngheţarea bunurilor deţinute în UE, precum şi în imposibilitatea de a beneficia de finanţări europene.