21 iulie, 2017

OTP Bank a ajuns la un acord pentru preluarea Băncii Româneşti, de la National Bank of Greece (NBG), continuând seria de achiziţii în Europa Centrală şi de Est, au declarat vineri două persoane apropiate situaţiei, anunță Reuters.

”Este un acord. Divizia NBG va fi vândută către OTP”, a spus o sursă din Atena.

Conducerea OTP a anunţat anterior public că este interesată de preluarea Băncii Româneşti, ca şi a altor bănci din regiune, pentru extinderea prezenţei în Europa Centrală.


NBG vrea să vândă active în Balcani, inclusiv operaţiunile din România, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autorităţile europene, scrie News.ro, amintind o declarație făcută în această lună de către directorul general Leonidas Fragiadakis.

”Acest eveniment de fuziune-achiziţie a fost anticipat. OTP ar putea avea o cotă de 3,6% pe piaţa din România, faţă de o ţintă a conducerii de 5%. Preţul ar putea fi acelaşi cu cel din Croaţia”, a spus Norbert Harcsa, analist la Ipopema.

OTP a cumpărat Splitska Banka de la Societe Generale, la un preţ apropiat de valoarea contabilă.

OTP, care va obţine reţeaua Băncii Româneşti de circa 110 sucursale, ar urma să restituie şi un împrumut de 550 de milioane de euro contractat de aceasta de la NBG.


În afară de Banca Românească, Fragiadakis a spus că NBG va vinde şi operaţiunile din Serbia, Albania şi Cipru, în cadrul acordului cu autorităţile de reglementare.

OTP ar putea fi intersată şi de preluarea diviziei din Serbia a NBG, Vojvodanska Banka.

Banca din Ungaria nu a răspuns întrebărilor despre preluarea Băncii Romăneşti sau alte posibile achiziţii.

OTP, prezentă deja pe piaţa din România, este una dintre cele mai mari bănci independente din regiune şi a trecut prin criza financiară mai bine decât multe alte bănci.

După ce Ungaria a impus taxe speciale în sectorul financiar, OTP a adoptat o politică prudentă, dublând rezervele de lichidităţi de la 4 miliarde de euro în 2011 la 8,3 miliarde de euro la sfârşitul primului trimestru.

În urma eliminării treptate a taxelor speciale din Ungaria, OTP a început să se extindă în regiune, chiar în perioada în care băncile eleneîncearcă să vândă active.

Raportul Tier 1 al OTP, care măsoară soliditatea financiară a unei bănci, era de 16,6% la sfârşitul primului trimestru, după ce s-a menţinut în jurul nivelului de 15% în ultimii cinci ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: