26 martie, 2019

Noua formulă de calcul pentru indicele ROBOR se va aplica doar creditelor noi, iar cele deja în derulare va trebui să fie refinanţate pentru ca debitorii să beneficieze de modificarea dobânzilor.

„Este o discuţie care încă se mai poartă zilele acestea, până la şedinţa de guvern (programată joi, n.red.).

Propunerea noastră va fi aceea ca, de la un moment după apariţia ordonanţei de urgenţă, undeva, peste o lună de zile, să se treacă la această formulă. Se va aplica noilor credite, iar pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanţare”, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, citat de Mediafax.


Ministrul Finanţelor revine astfel asupra unei declaraţii de săptămâna trecută, potrivit căreia că noul indicator ar fi urmat să fie aplicat și contractelor în curs de derulare, iar dobânzile variabile la credite să se calculeze în funcție de o medie a dobânzilor interbancare la tranzacțiile efective şi nu de o medie a cotațiilor.

(Citiţi şi: Taxa pe activele bancare va fi modificată săptămână viitoare. Impactul asupra băncilor ar urma să scadă la sub un miliard de lei)

Dacă noua formulă a ROBOR s-ar fi aplicat şi creditelor aflate în derulare ar fi fost necesară modificarea a mii şi mii de contracte de împrumut. De aceea şi băncile ar fi de acord cu varianta enunţată de ministrul Finanţelor.

„Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanţare la aceeaşi bancă sau la alte bănci, bazată pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanţeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurenţă între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină”, a mai spus Orlando Teodorovici.

Va apărea, însă, o problemă în cazul creditelor aferente programului „Prima Casă”, care nu pot fi refinanţate fără o schimbare legislativă în privinţa garantării de către stat.


Ministrul Finanţelor susţine că s-a ajuns la un anumit punct de vedere agreat de părţi, adică de Finanţe, Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională, şi a fost deja informată şi Banca Centrală Europeană despre felul în care se doreşte modificarea ordonanţei.

Proiectul de modificare a OUG 114/2018 ar putea fi discutat joi, după o ultimă întâlnire cu Consiliul Economic şi Social, potrivit ministrului Finanţelor, citat de Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: