Kemal Kilicdaroglu, principalul lider al opoziţiei din Turcia, a atacat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) rezultatul referendumului prin care au fost extinse prerogativele președintelui turc.
În cererea depusă la instanța din Strasbourg, opozantul contestă decizia Comisiei electorale din Turcia (YSK) de a accepta buletine de vot neştampilate.
Acest lucru a influențat rezultatul referendumului, argumentează Kemal Kilicdaroglu, în condițiile în care proiectul de schimare a Turciei într-o republică prezidențială a fost votat de 51,4% dintre alegători.
„Decizia YSK-ului a făcut ilegitim rezultatul referendumului”, a declarat Kilicdaroglu.
Referendumul pentru schimbarea Constituției a avut loc în aprilie și observatorii OSCE au formulat atunci mai multe critici și au denunţat o serie de nereguli, precizând că procedurile folosite ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.
Organizaţia a mai citat între ale nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea susţinătorilor campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.
”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, a răspuns la vremea respectivă Recep Tayyip Erdogan.