17 ianuarie, 2024

În timp ce rebelii Houthi din Yemen continuă să atace nave comerciale și militare din Marea Roșie, UE pregătește o misiune militară pentru a proteja libertatea de navigație de-a lungul rutei navale care leagă Europa de Asia.

Spania, care s-a opus planurilor anterioare (la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, prim-ministrul Pedro Sánchez a blocat planul UE de a trimite nave de război în Marea Roșie prin extinderea misiunii Atalanta), a decis să nu blocheze și această nouă misiune europeană, anunță Politico, care citează persoane implicate în discuții.

La începutul acestei săptămâni, comisarul pentru Economie Paolo Gentiloni a avertizat că efectele instabilității din regiune „s-ar putea concretiza în următoarele săptămâni”, deși pentru moment prețurile energiei din UE și inflația nu sunt încă afectate.

Spania nu blochează misiunea europeană, dar nici nu participă


Reprezentanții celor 27 de țări UE au discutat marți planurile de apărare a căii navigabile aglomerate împotriva atacurilor Houthi, care ar implica detașarea de distrugătoare, spun patru persoane informate despre discuții.

Misiunea de protejare a rutei comerciale ar urma să fie structurată pe misiunea activă de supraveghere condusă de Franța, operațiunea AGENOR, așa cum a propus Serviciul pentru afaceri externe al UE, SEAE.

Comitetul militar al UE, organul militar suprem din cadrul Consiliului UE, a fost solicitat să ofere asistență. Spania nu va bloca o misiunea, dar nu va participa la aceasta.

SEAE vorbește despre necesitatea ca cel puțin trei distrugătoare sau fregate să participe la operațiune, dar diplomații spun că încă nu este clar ce state le vor furniza.


Va dura ceva timp pentru a obține claritate în decizie, în condițiile în care multe guverne UE vor trebui să implice parlamentele naționale în acest proces.

Statele membre UE vor să transforme planul în acțiune ”cât mai curând posibil”, deși problema va fi rediscutată peste mai mult de 30 de zile, la reuniunea miniștrilor de externe din 19 februarie, afirmă sursele Politico.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: